Gemeente Geertruidenberg


Verdien een cadeaubon!

Gemeente komt met cadeaubonnen over de brug.

Juni, oud-papiermaand

Het is bijna zover, de oud-papiermaand juni begint. In deze maand willen wij mensen die oud papier apart aanbieden belonen. Uiteraard is het de bedoeling dat iedereen meedoet met deze actie. Er is voor EUR 200,-- aan prijzen.

Anderhalf miljard kilo

Jaarlijks gebruiken Nederlandse bedrijven en huishoudens bijna anderhalf miljard kilo papier- en kartonverpakkingen. Per huishouden wordt ca. 34 kilo aan reclame- en foldermateriaal verspreid. Er kan dus heel veel ingezameld worden. Deze gescheiden inzameling van oud papier/karton bespaart energie en primaire grondstoffen. De herverwerking van oud papier/karton in Nederland levert een energiebesparing op van ca. 10 miljoen gigajoule. Dit komt overeen met het gasverbruik van 223.000 huishoudens, ofwel het gasverbruik van de gemeente Den Haag. Papier scheiden draagt dus ook bij aan een beter klimaat.
Voor wat betreft primaire grondstoffen: 1.000 kilo papier kost 1.500 kilo hout. Om nieuw papier en karton te produceren, wordt gemiddeld 75% oud papier of karton gebruik.
Op die manier wordt jaarlijks circa 1.500 miljoen kilo hout bespaard! Daarnaast is het hergebruiken van papier goedkoper dan het verbranden van papier in een afvalverbrandingsinstallatie.

Enkele tips

Bijna alle papier inclusief kartonnen en papieren verpakkingen kunt u bij het oud papier doen. Dat scheelt ruimte in de

vuilnisbak. Bied het wel schoon en droog aan.

Verpakkingen met een waslaag of een plastic coating zijn niet recyclebaar. Scheur bij

twijfel het materiaal in om te zien of een verpakking plastic bevat. Bijvoorbeeld melkpakken mogen niet bij het oud papier.

Papier en karton met een kunststof venstertje of nietje, kunt u wel bij het oud papier doen. Tijdens het recyclen worden

zaken als nietjes verwijderd.

Geertruidenberg

Uit de afvalsorteeranalyse blijkt dat 20% van het restafval bestaat uit oud papier. Wij willen hierin verbetering brengen. Papier verbranden in een afvalverbrandingsinstallatie is slecht voor het milieu en veel duurder dan papier te laten recyclen. Feitelijk gooien we binnen onze gemeente voor ca. EUR 168.000,-- aan papier in de afvalcontainers.

De actie haal meer uit uw oud papier

Om u te stimuleren papier apart aan te bieden, worden er in juni prijzen uitgereikt. Als u in de maand juni oud papier aanbiedt tijdens de reguliere ophaaldagen of als u oud papier inlevert bij de milieustraat, maakt u kans op cadeaubonnen van winkeliersvereniging De Brug.

Bij de inzamelroutes van 22 juni (Raamsdonk en Geertruidenberg) en 29 juni (Raamsdonksveer) zijn 12 cadeaubonnen van EUR 10,-- te winnen. Bij de milieustraat aan de Statenlaan in Geertruidenberg zijn 8 bonnen van EUR 10,-- te vergeven.

Als er door deze actie meer oud papier wordt ingezameld, dan verdient deze actie zichzelf terug. In juli informeren we u over het behaalde resultaat.

Wat moet u doen om kans te maken op één van de prijzen?

Inzamelroutes

In de Langstraat van 31 mei vindt u een bon. Deze kunt u op 22 of 29 juni volledig ingevuld op één van de dozen, bundels of papieren zakken plakken waarin u oud papier aanbiedt. De inzamelaars halen er volgens een vastgesteld protocol 12 papieraanbiedingen uit. Dit zijn de winnaars van de cadeaubonnen.

Milieustraat Statenlaan

Als u in juni papier inlevert aan de milieustraat, kunt u de ingevulde bon afgeven aan de medewerker milieustraat of in de daarvoor bestemde bus gooien (tijdens openingstijden). Let op, u kunt geen papier inleveren bij de milieustraat aan de Julianalaan te Raamsdonksveer.

Alleen originele bonnen (geen kopieën) komen in aanmerking voor een prijs. De gemeente en het milieu rekenen op uw deelname. Laten we er met z'n allen een succesvolle actie van maken, want een beter milieu dat maken we zelf.