Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 29 mei 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk DGP/WV/u.07.00944 07-VW-B-032 Onderwerp
Extra budget N-wegen: ontwikkelingen inzake de N50 bij Ramspol-Ens

Geachte voorzitter,

Bij brief van 27 april 2007 met kenmerk 07-VW-B-032 vraagt u om nadere informatie over de uitvoering van het amendement Van Hijum/Hofstra inzake de besteding van het extra budget van 50 miljoen voor N-wegen. In het bijzonder wenst u geïnformeerd te worden over de ontwikkelingen inzake de N50 bij Ramspol-Ens.

In de brief van mijn voorganger van 20 februari 2007 heeft u informatie ontvangen over de verdeling van de middelen over de N-wegen N18, N33 en N50.

Voor de N50 bij Ramspol-Ens heeft minister Peijs u gemeld dat zij ten aanzien van de verhoging van de brug in overleg met uw Kamer reeds eerder heeft aangegeven, mede op basis van een globale kentallen kosten-batenanalyse, geen voorstander te zijn van verhoging van de brug naar 13 meter, mede gezien de precedentwerking die hiervan kan uitgaan. Vervolgens schreef de minister u: Nu zowel de Kamer als de regio een hogere brug wensen en er nu financiële ruimte voor is gecreëerd, ben ik bereid, in overleg met mijn collega van VROM, een gewijzigd standpunt voor te bereiden voor een hogere toekomstvaste brug met een gunstigere Kosten Baten verhouding dan in de reeds gepresenteerde KBA (met een brug van 13 meter) is aangegeven.

De provincies Flevoland en Overijssel hebben aangegeven dat de regio 2 miljoen bij wil dragen aan de verhoging (behoudens goedkeuring door Provinciale Staten), naast de 12 miljoen die beschikbaar is uit het Amendement (totaal 14 miljoen). Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

DGP/WV/u.07.00944

Een bedrag van 6 miljoen wordt binnen het amendement bestemd voor de bekostiging van de verbreding van de weg.

Tevens is met deze provincies afgesproken dat, indien overeenstemming wordt bereikt over de keuze van het transitie alternatief van het Zuiderzeelijnproject, de benodigde investeringen voor de verbreding en het gewijzigde standpunt alsnog hieruit zullen worden bekostigd.)

Voorts zegde zij toe, dat uw Kamer zo spoedig mogelijk zou worden geïnformeerd over het gewijzigd standpunt N50 Ramspol - Ens en de gevolgen die dit zal hebben op de planning.

De aanvulling op de KBA is inmiddels gereed. Mede doordat een aantal aannames voor de berekening is veranderd - waaronder de verlaging van de discontovoet van 4 naar 2,5 % - scoort het project nu gunstiger. Maar de KBA scoort nog steeds niet positief. En aangezien het amendement handelt over FES-gelden is hier de gebruikelijke eis van de doelmatigheid van de besteding aan verbonden.

Dit gegeven is voor mij aanleiding om nader in overleg met de betrokken regio te treden. In dit overleg wil ik het onderhavige traject van de N50 in het perspectief van de gehele weg tussen Hattemerbroek en Emmeloord bezien. De weg is nu een soort lappendeken van onderdelen die elk een eigen problematiek kennen. Ik acht het zinvol om daar een juiste prioritering in te hanteren. En daar te investeren waar het grootste oplossend vermogen is. Met de regio wil ik in overleg treden om te komen tot principeafspraken over de aanpak van deze onderdelen. Tevens wil ik met hen afspreken hoe hun financiële bijdrage in de oplossingen ervan zal zijn. Daarbij houd ik oog voor de urgentie bij Ramspol-Ens vanwege de slechte kwaliteit van de brug.
Over de voortgang van dit overleg zal ik u nader informeren.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings

---