Ingezonden persbericht


LEEUWARDEN; 29 mei 2007

PERSBERICHT

Verslag workshop FRYSEPS ­ Op weg naar een zonnige toekomst

FRYSEPS
Ruim een half jaar geleden is FRYSEPS (FRYsian Solar Energy Products and Services) gestart als samenwerkingsverband van bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties, voor de ontwikkeling van photovoltasche (PV) zonnecel producten en diensten. In dit samenwerkingsverband werken Friese ondernemers, kennisinstellingen, marktpartijen, de provincie en gemeenten aan een gezamenlijk langtermijn programma (ca. 15 projecten) dat ervoor moet zorgen dat Friesland in Nederland en Noord West Europa koploper wordt op het gebied van innovatieve PV-zonnecel toepassingen. FRYSEPS wordt gefaciliteerd vanuit het Cartesius Instituut, het Kenniscentrum voor Duurzame Innovaties van de Nederlandse Technische Universiteiten (TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Twente)

Workshop FRYSEPS 25 mei
Op 25 mei organiseerde FRYSEPS een bijeenkomst met lezingen en een workshopgedeelte. De bijeenkomst is door zo'n 50 personen van marktpartijen uit Friesland en daarbuiten, overheden en onderzoeksinstellingen bezocht. Gastspreker professor Schoonman van de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Technische Universiteit Delft, gaf een lezing over de laatste ontwikkelingen op het gebied van zonnecellen en energieopslag met batterijen en waterstof. Directeur Klaas Hoekstra van The Sun Factory presenteerde zijn bedrijf en lichtte toe hoe de samenwerking in FRYSEPS zijn bedrijf de ruimte geeft om de haalbaarheid van projecten te onderzoeken en project- en productideeën verder uit te werken. Doel van de middag was, enerzijds informatie verschaffen, maar belangrijker nog, het samenwerkingsverband uit te breiden. Na een korte introductie van de projecten door de voorzitter, professor Brezet, werd de deelnemers gevraagd met hun ideeën voor samenwerking in de bestaande of nieuwe projecten te komen. Enkele nieuwe ideeën die geopperd zijn:

- Ontwikkeling van een 'plug-and-play' zonnecelsysteem voor consumenten, dat de installatie van de systemen eenvoudiger en dus goedkoper maakt.
- Combinatie van bezoekers en informatiecentrum op de Afsluitdijk met hotel en conferentiecentrum.
- FRYSEPS als organisatie die voorlichting geeft bij scholen, bedrijven etc. op het gebied van zonne-energietoepassing. De nieuwe ideeën behoeven nog nadere uitwerking en dit zal in de komende maanden gebeuren. Kortom FRYSEPS hoopt een duurzame en vooral zonnige toekomst voor Friesland te realiseren in samenwerking met de ondernemers van Friesland. EINDE PERSBERICHT