Senternovem


Nieuws

29-05-2007 | 'Brick: the exhibition', tentoonstelling over innovatieve bakstenen

Van 25 mei tot 1 juli 2007 vindt 'Brick: the exhibition', een tentoonstelling over technische en artistieke ontwikkeling van de baksteen plaats in het Groot Handelsgebouw te Rotterdam. In totaal presenteren 16 deelnemers (ontwerpers, beeldend kunstenaars en architecten) hun resultaten. Een aantal daarvan werkten thema's als natuur en duurzaamheid in allerlei vormen uit.

Natuur en duurzaamheid als thema
Brick: the exhibition is een tentoonstelling van de experimenten die architecten, ontwerpers en beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland aangingen met de baksteen als uitgangspunt. Inspirerende, spannende resultaten van 16 deelnemers uit verschillende disciplines en culturele achtergronden, voortkomend uit één opdracht: ontwikkel een nieuw type baksteen. Het project Keramiek en Architectuur startte in 2005; op deze tentoonstelling zijn de resultaten te zien. Een aantal deelnemers werkten natuur en duurzaamheid als thema in hun project op een bijzondere manier uit:

* Marian Bijlinga ontwierp zo'n 180 ovale stenen met een zacht en sponsachtig uiterlijk, waar door de poreusheid mossen, korstmossen of kleine planten een kans krijgen om te groeien. Daarnaast maakte zij zwamachtige stenen die uit de muur steken. Doordat ze water en voedsel opvangen, bieden ze een vestigingsplaats aan planten en ontstaan verticale hangende tuintjes aan een gevel.

* Erik Jan Kwakkel en Arnout Visser voerden talloze experimenten uit met afval, piepschuimbolletjes of spons. Dit leidde tot 20 oplossingsrichtingen. Een greep uit de oplossingen: De glazen bakstenen van gerecycled glasgruis zorgen dat er licht in een gebouw kan toetreden en besparen materiaal omdat er enkel glas(afval) wordt gebruikt. Ze maakten ook poreuse bakstenen door piepschuimen bolletjes door de klei te mengen, die geluid absorberen, licht van gewicht zijn en materiaal besparen. Of ze gebruikten gesnipperde wilgentenen als uitstort materiaal waardoor de steen verbrandingsmateriaal bevat en zo bijdraagt aan het energiegebruik en tevens een aparte textuur geeft. Ze werken samen met de steeenfabrikant Wienerberger en Henket & partners architecten om zowel de uitvoerbaarheid als de toepassingsmogelijkheden te onderzoeken; van enkele producten is gekeken hoe deze productierijp zijn te maken.
* Voor de Duitse architect Jan Schabert was baksteen een saai materiaal dat energie vreet bij de productie en isoleert als er verticale perforaties inzitten. Dit bracht hem op het idee om een baksteen uit te werken die niet alleen goed isoleert, maar ook een klimatologische functie heeft. Hij ontwerp stenen waarop mossen kunnen groeien zodat ze een koelend vermogen hebben en een baksteen die warmte van buiten naar binnen kan transporteren en dienst kan doen als secundaire warmtebron en zo energie bespaart.

Meer informatie
Brick: the exhibition is geen showroom met producten, maar een bijzondere, door het stijlinstituut amsterdam vormgegeven presentatie van zowel ware kunstwerken geïnspireerd op de baksteen als nieuwe, commerciële ontwerpen geschikt voor doorontwikkeling binnen de baksteenindustrie. De tentoonstelling is initiatief van het Europees Keramisch Werkcentrum, in samenwerking met steenfabrikant Wienerberger en is te zien van 25 mei - 1 juli 2007 (di - za 10.00 - 17.00, vrij 10.00 - 18.00, zo 11.00 - 17.00 uur) in het Groot Handelsgebouw, Conradstraat 40-48, Rotterdam (direct naast het centraal station). Gelijktijdig met de tentoonstelling is de publicatie Brick: the book uitgekomen, die ter plaatse te koop is.