Senternovem


29-05-2007 | 42 miljoen steun voor innovatieve ontwikkelingen in de Nederlandse auto-industrie

Minister van der Hoeven reserveert 42 miljoen euro op de begroting voor het innovatieprogramma High Tech Automotive Systems (HTAS), zo maakte zij donderdag 24 mei 2007 bekend tijdens een werkbezoek aan de automotive-sector in Helmond.

Tachtig procent van dat geld komt terecht bij bedrijven en kennisinstituten in de regio, als TNO Automotive in Helmond, DAF, Siemens VDO (binnenkort eigendom van TomTom), NXP of PDE in Helmond. Inzet is een omzetstijging van 6 miljard in de komende tien jaar en een groei in de werkgelegenheid met zo'n tienduizend mensen. Nu is de omzet - met allerlei toeleverende bedrijven als chips en kunststoffen
- zo'n 12 miljard en werken er zo'n veertigduizend man in die sector.

De minister bezocht Daf Trucks in Eindhoven en het innovatieprogramma High Tech Automotive Systems in Helmond. Bij Daf liet zij zich informeren over de maakindustrie en kreeg ze een rondleiding door de fabrieken. In Helmond sprak ze met ondernemers en studenten in de automotive-sector. Helmond wil zich de komende jaren ontwikkelen tot centrum van de Nederlandse auto-industrie. TNO heeft zijn automotive-onderzoeksafdelingen van Delft naar Helmond verplaatst. Helmond werkt aan een 'automotive campus' rond PDE en TNO aan de Steenovenweg (op het vroegere Nedcar-complex). Er zijn in Helmond inmiddels 22 bedrijven actief in de auto-industrie met zo'n dertienhonderd werknemers.

Helmond wil ook een Automotive Academy die zich met prestigieuze cursussen en seminars internationaal in de kijker moet gaan spelen.

De internationale automobielmarkt is volop in beweging en dit biedt kansen voor de Nederlandse automotive-industrie. Zij kan haar positie op die markt versterken. De Nederlandse sterktes sluiten goed aan op een aantal belangrijke trends in de sector: nieuwe ontwikkelingen op gang brengen op het gebied van forse brandstofbesparingen (tot 20% en meer) , intelligente auto's, die onderling communiceren en daardoor veiliger worden of 'zelf' kunnen sturen via autonavigatie.