29 mei 2007
Nummer: P037
Het tropische knolgewas yacón, is goed te telen in Nederland en kan
nieuwe kansen bieden als extra gewas op het veld voor nichemarkten en
om de strijd met zwaarlijvigheid aan te binden. Wageningse
onderzoekers brachten in opdracht van de Stichting Climaxplant voor de
Wetenschapswinkel van Wageningen UR de mogelijkheden voor het
Zuid-Amerikaanse gewas in kaart. Met name de unieke smaak en textuur
van yacón bieden het product kansen.
In tegenstelling tot andere wortelachtige producten heeft yacón een
fruitige zoete smaak. Smaak en textuur worden vaak omschreven als een
kruising tussen appel, peer en watermeloen qua smaak en wortel of
rettich qua textuur. Het product is zowel rauw als gekookt in diverse
maaltijden te verwerken, waarbij wel rekening gehouden moet worden met
een bruinverkleuring vergelijkbaar met appel en knolselderij. Gezien
de eigenschappen zou yacón in calorierijke gerechten kunnen worden
gebruikt in plaats van aardappel of pasta. Er ontstaat dan een
laag-calorie gerecht. Ook biedt yacón mogelijkheden als grondstof
voor zoetstof en stroop, die een andere zoetsensatie geven als van
sacharose uit suikerbieten.
Yacón bevat inuline dat wordt gebruikt als zoet- en vetvervanger in
laagcalorische producten. Mogelijk is dit gewas een alternatief voor
cichorei dat nu voornamelijk gebruikt wordt voor de productie van
inuline. De metingen gaven aan dat het gehalte in yacón te laag is
voor industriële winning. Bovendien is de gemiddelde ketenlengte van
het molecuul inuline (een belangrijk kwaliteitsaspect voor een zoet-
of vetvervanger) te kort.
Â
Yacón wordt in de Andes zowel vers (knol) als verwerkt (knol,
stengel, blad) gegeten en als veevoer (blad en stengel). De
onderzoekers van Wageningen UR richtten zich in het project vooral op
bruikbaarheid van de knol.
Het onderzoek van Wageningen UR draagt ertoe bij om, in lijn met de
doelstelling van Stichting Climaxpant, boeren in Nederland die niet
meedoen aan de gangbare schaalvergroting een rendabel alternatief te
bieden met groenten uit verre streken of groenten die bijna vergeten
zijn.Â
De Wetenschapswinkel is een onderdeel van Wageningen UR. Allerlei
maatschappelijke organisaties, actiegroepen of verenigingen kunnen
hier terecht met een onderzoeksvraag of probleem op het werkterrein
van Wageningen UR: voeding en gezondheid, duurzame agrosystemen en
watermanagement, een leefbare groene ruimte en maatschappelijke
veranderprocessen.
Wageningen Universiteit