Wageningen Universiteit

29 mei 2007
Nummer: P037

Het tropische knolgewas yacón, is goed te telen in Nederland en kan nieuwe kansen bieden als extra gewas op het veld voor nichemarkten en om de strijd met zwaarlijvigheid aan te binden. Wageningse onderzoekers brachten in opdracht van de Stichting Climaxplant voor de Wetenschapswinkel van Wageningen UR de mogelijkheden voor het Zuid-Amerikaanse gewas in kaart. Met name de unieke smaak en textuur van yacón bieden het product kansen.

In tegenstelling tot andere wortelachtige producten heeft yacón een fruitige zoete smaak. Smaak en textuur worden vaak omschreven als een kruising tussen appel, peer en watermeloen qua smaak en wortel of rettich qua textuur. Het product is zowel rauw als gekookt in diverse maaltijden te verwerken, waarbij wel rekening gehouden moet worden met een bruinverkleuring vergelijkbaar met appel en knolselderij. Gezien de eigenschappen zou yacón in calorierijke gerechten kunnen worden gebruikt in plaats van aardappel of pasta. Er ontstaat dan een laag-calorie gerecht. Ook biedt yacón mogelijkheden als grondstof voor zoetstof en stroop, die een andere zoetsensatie geven als van sacharose uit suikerbieten.

Yacón bevat inuline dat wordt gebruikt als zoet- en vetvervanger in laagcalorische producten. Mogelijk is dit gewas een alternatief voor cichorei dat nu voornamelijk gebruikt wordt voor de productie van inuline. De metingen gaven aan dat het gehalte in yacón te laag is voor industriële winning. Bovendien is de gemiddelde ketenlengte van het molecuul inuline (een belangrijk kwaliteitsaspect voor een zoet- of vetvervanger) te kort.
Â
Yacón wordt in de Andes zowel vers (knol) als verwerkt (knol, stengel, blad) gegeten en als veevoer (blad en stengel). De onderzoekers van Wageningen UR richtten zich in het project vooral op bruikbaarheid van de knol.

Het onderzoek van Wageningen UR draagt ertoe bij om, in lijn met de doelstelling van Stichting Climaxpant, boeren in Nederland die niet meedoen aan de gangbare schaalvergroting een rendabel alternatief te bieden met groenten uit verre streken of groenten die bijna vergeten zijn.Â

De Wetenschapswinkel is een onderdeel van Wageningen UR. Allerlei maatschappelijke organisaties, actiegroepen of verenigingen kunnen hier terecht met een onderzoeksvraag of probleem op het werkterrein van Wageningen UR: voeding en gezondheid, duurzame agrosystemen en watermanagement, een leefbare groene ruimte en maatschappelijke veranderprocessen.