SP wil einde maken aan degradatie promovendi

29.05.2007 / 16:27 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Sp

Sp

De SP wil dat minister Plasterk voorkomt dat universiteiten promovendi tot studenten degraderen om zo geld te besparen. Tweede-Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat promovendi volwaardige werknemers moeten blijven met recht op volwaardige arbeidsvoorwaarden. Volgens Van Dijk is de aangekondigde degradatie schadelijk voor het onderzoek- en innovatieklimaat in Nederland.

De universiteiten van Groningen, Maastricht, Leiden en Amsterdam zijn momenteel bezig met de invoering van promotiestudenten. Zo willen zij onderzoekswerk laten verrichten, zonder onderzoekers volwaardig te hoeven betalen. Bij het debat over onderzoeksbeleid zal de SP morgen aan minister Plasterk vragen of hij de status van promovendi wil beschermen.

Van Dijk: 'Het is onterecht dat de nieuwe promotiestudenten hetzelfde werk doen als promovendi, maar niet onder de CAO vallen en duizenden euro's minder krijgen. Daarnaast genieten zij geen ontslagbescherming, krijgen zij geen uitkering na ontslag, ziekte of arbeidsongeschiktheid, is er geen pensioenopbouw, geen vakantiegeld en geen collectieve ziektekostenverzekering. Met dit stelsel wordt het voor promovendi aantrekkelijker om schoonmaker te worden, dat draagt natuurlijk niet bij aan een optimaal onderzoeksklimaat.'

Meer informatie, Jasper van Dijk: 06 51039570