NZa: geen reden voor regionale cliëntenstops

29.05.2007 / 16:28 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nederlandse zorgautoriteit

Nederlandse zorgautoriteit

Geen extra geld voor indicatiestijging nodig in de AWBZ

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voorlopig geen extra geld in te zetten voor de groeiruimte in de AWBZ. Voor 2007 is een groeiruimte beschikbaar van 257 miljoen euro. De cijfers van de NZa wijzen uit dat dit voldoende moet zijn om de verwachte zorgvraag op te vangen. Mochten zich deze zomer toch regionale cliëntenstops voordoen, dan kan de NZa dat niet verklaren door een gebrek aan geld. De conclusies staan in een advies dat de NZa vandaag aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) overhandigt.

In de zomer van 2006 was sprake van knelpunten in de AWBZ. Om dit in 2007 te voorkomen heeft de NZa in samenwerking met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) dit voorjaar de cijfers over de indicaties en het beschikbare geld geanalyseerd. De NZa en het CIZ verwachten in 2007 een indicatiestijging van gemiddeld 7%. Een deel van de indicatiestijging, zoals PGB's, leidt niet tot meer AWBZ-kosten. De reeds beschikbare 257 miljoen euro groeiruimte in 2007 is voldoende om de huidige indicatiestijging op te vangen. De NZa krijgt signalen dat er cliëntenstops dreigen, maar kan dit niet verklaren door een gebrek aan geld. Dat neemt niet weg dat zich individuele knelpunten kunnen voordoen, maar die zijn door de zorgkantoren - zonodig met onderlinge overheveling van middelen - op te lossen.

De NZa ziet een trend waarbij minder nieuwe mensen in de zorg komen (minder volume) maar waarbij de bestaande cliënten meer uren zorg krijgen (intensivering van zorg). Dit betekent dat de druk op zorgkantoren en zorgaanbieders groter wordt om met een doelmatige inzet van financiële middelen zoveel mogelijk kwalitatief goede zorg te leveren. Het geld dat in 2007 nog besteed kan worden, is bedoeld om meer mensen te helpen als de vraag naar zorg stijgt. De zorgkantoren en zorgaanbieders moeten nog doelmatiger sturen op het inkoopbeleid en declaratiegedrag. Door een korting op de maximumprijs te bedingen hebben zorgkantoren er landelijk voor gezorgd dat in 2006 voor 100 miljoen euro meer zorg kon worden ingekocht. De NZa gaat het inkoopbeleid en declaratiegedrag in de komende periode monitoren om te bewaken dat het geld wordt ingezet in het belang van de cliënt.

De NZa adviseert een aantal maatregelen om de AWBZ in 2007 beheersbaar te houden. Zo moet de toegang tot de zorg scherp worden bewaakt. De groei van de functie Ondersteunende Begeleiding/Activerende begeleiding zet door (gemiddeld 34% per jaar). De aanspraak op AWBZ-zorg is fors en vormt een risico voor de betaalbaarheid van de AWBZ op langere termijn. De NZa adviseerde de staatssecretaris al eerder, evenals het CIZ, om de functies OB/AB aan te scherpen.

De NZa wil verder dat de budgetten beter worden ingezet. De groeiruimte van zorgkantoorregio's is nu op historische budgetten bepaald. De NZa wil dat dit wordt toegespitst op de daadwerkelijke zorgvraag en stelt daarom voor om, in overleg met het CIZ en het Centraal Administratie Kantoor (CAK), voor 2008 een nieuwe berekening op te stellen op basis van reële cijfers. Het gaat dan om indicatiestijging, inkoop, declaratie en bekostiging. Op die manier volgt het geld de zorgvraag.

De NZa houdt de ontwikkelingen in de komende periode scherp in de gaten. Maar de prognose voor de groeiruimte 2007 is niet verontrustend. Voor de consument betekent elke euro die naar de AWBZ gaat een hogere verzekeringspremie. De NZa waakt er dan ook voor dat extra geld alleen wordt ingezet als er sprake is van problematische knelpunten in de AWBZ.

Dit advies gaat uitdrukkelijk over de financiële middelen voor 2007. De NZa adviseert de politiek om fundamentele keuzes te maken over de toekomstige inrichting van de AWBZ om de cliënten meer inkoopmacht en keuzevrijheid te geven. De NZa heeft op 26 maart 2007 dit advies over de toekomst van de AWBZ uitgebracht.


---