Provincie Zeeland

29-05-2007 - Ambities van provinciebestuur

Ambities van provinciebestuur

Vanaf 29 mei 2007 is het provinciaal collegeprogramma 2007-2011 `Nieuwe Verbindingen' voor iedereen gratis af te halen of aan te vragen op het provinciehuis te Middelburg.
Ook is voor alle belangstellenden een Zeeuwse Ambitiekaart beschikbaar. Dit is een grafische samenvatting van de provinciale ambities. Hierop maakt het college in een oogopslag zichtbaar wat de provincie de komende jaren nastreeft en onderneemt. Met de Zeeuwse Ambitiekaart wil het provinciebestuur bijdragen aan een grotere zichtbaarheid van haar activiteiten en daarmee aan een actieve betrokkenheid van de Zeeuwse bevolking bij de ontwikkeling van Zeeland.

Aanleiding

Op 7 maart 2007 had Zeeland landelijk het hoogste opkomstpercentage bij de verkiezingen van Provinciale Staten. Ook na de verkiezingen hebben veel mensen actief meegedacht over de kansen en het gewenste beleid voor Zeeland. Vele suggesties over zeer uiteenlopende onderwerpen kwamen rechtstreeks binnen bij formateur A.J.G. Poppelaars (CDA) of via de redactie van de PZC. Alle suggesties zijn bestudeerd en in de onderhandelingsperiode besproken tussen de coalitiepartijen. Het college is zeer verheugd over de grote betrokkenheid van de mensen bij de ontwikkeling van Zeeland.

Het college wil die betrokkenheid de komende periode verder stimuleren. Een heldere informatie-voorziening over wat de provincie wil, wat zij daarvoor doet en investeert, met wie zij samenwerkt en waarom, ziet zij daarbij als een belangrijke randvoorwaarde. De Zeeuwse Ambitiekaart legt als het ware een nieuwe verbinding tussen provinciale ambities en de behoefte van mensen (ondernemers, inwoners en medewerkers van gemeenten, bedrijven en organisaties) aan heldere, bondige informatie.

Nieuwe verbindingen

Het collegeprogramma 2007-2011 heeft als titel `Nieuwe Verbindingen'. Dit motto betekent niet dat huidige verbindingen niet meer van belang zijn of verbroken worden. Integendeel, het programma borduurt voort op het beleid van voorgaande bestuursperioden. Dat is goed voor de continuïteit van bestuur en voor het bereiken van resultaten. Echter, dit college wil niet alleen voortborduren op bestaand beleid. Men is juist ook op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden voor Zeeland. De titel `Nieuwe Verbindingen' verwijst naar die ambitie. Vanuit de overtuiging dat slimme nieuwe verbindingen leiden tot bestuurlijke vernieuwing en maatschappelijke creativiteit en dynamiek, waardoor nieuwe kansen voor Zeeland kunnen worden gecreëerd en benut.

Toekomstvisie voor Zeeland

Het college heeft in haar programma voor het eerst ook een visie op de toekomst van Zeeland opgesteld. Vanuit die lange termijn visie zijn de kortere termijn doelen en acties voor de komende vier jaar geformuleerd. De toekomstvisie van het college staat wel in het collegeprogramma, maar niet op de Ambitiekaart. Het gaat uit van de mensen en de kracht en identiteit van Zeeland en is gericht op een duurzame ontwikkeling geënt op de Zeeuwse schaal en samenleving. De geografische spreiding, kleinschaligheid en diversiteit van Zeeland als eilandenrijk gelden daarbij als absolute kracht. De continue uitdaging daarbij is het streven naar een goed functionerend netwerk voor alle Zeeuwen dat bestaat uit kwalitatief en goed bereikbare zorg, een breed aanbod aan voorzieningen, gespreide werkgelegenheid, mobiliteit voor iedereen en een aantrekkelijke woonomgeving.

Een manier om dat doel te bereiken is het Zeeuws Model, een Zeeuwse alternatief voor de trend van schaalvergroting waarbij het draait om nieuwe verbindingen. Door provinciebrede samenwerking achter de schermen kunnen voorzieningen in de regio's, dichtbij de mensen, in stand gehouden worden. De uitdagingen voor de langere termijn zijn klimaatverandering en de demografische ontwikkeling van Zeeland.

Zes centrale themas

Het College heeft zes centrale thema's geformuleerd, aan de hand waarvan zij de toekomstvisie dichterbij wil brengen. In het programma heten het de zes knooppunten, refererend aan de nieuwe netwerkverbindingen die nodig zijn om op deze thema's forse vooruitgang te boeken. De knooppunten zijn: Veilig in Zeeland, Samen in Zeeland, Bereikbaar in Zeeland, Levendig Zeeland, Mensen in Zeeland en Groei en Groen in Zeeland. Per knooppunt is een aantal doelen en acties geformuleerd die een bijdrage leveren om de toekomstvisie te bereiken. De knooppunten, de doelen en de acties vormen de basis voor de Ambitiekaart.

Meer informatie

Het volledige collegeprogramma is terug te lezen in een boekwerkje van 75 pagina's. De ambitiekaart is een grafisch vormgegeven samenvatting ervan op posterformaat. Beide zijn af te halen of te bestellen bij het provinciaal Informatiecentrum, Nieuwe Burg 42, 0118-631400.

29 mei 2007, I. Vette, tel. 0118-631402, nr. 78/07