Nieuw-Vlaamse Alliantie


MS-patiënten moeten zo normaal mogelijk kunnen functioneren binnen hun gezin en op professioneel vlak (29/05/07)

Frieda Brepoels spreekt Europese Multiple Sclerosis conferentie toe

"De meeste mensen die door Multiple Sclerosis worden getroffen, zijn in de fleur van hun leven. We moeten hen maximaal ondersteunen om hun gezinsleven en professionele activiteiten zo normaal mogelijk te kunnen voort zetten. Tegelijkertijd moeten MS-patiënten in de hele EU een even goede behandeling kunnen genieten en overal even goede toegang hebben tot informatie over hun ziekte," Dit zei N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels, lid van de commissie volksgezondheid vandaag, in een toespraak tijdens de conferentie van het European Multiple Sclerosis Platform (EMSP) in Brussel. De EMSP is een Europees netwerk dat meer dan 30 nationale patiëntenverenigingen samenbrengt.

Tijdens de conferentie debatteren gezondheidswerkers, beleidsmakers en patiëntenorganisaties met elkaar over verschillende aspecten van de aandoening. Verder wordt de "European Code of Good Practice" officieel aangenomen door de aanwezigen als richtlijn voor het toekomstig Europees MS-beleid. Aan de basis van deze "European Code of Good Practice", die een even hoog niveau van beleid inzake MS moet garanderen in de hele EU, ligt een verslag van het Europees Parlement uit 2003. Dit verslag is er gekomen op basis van een petitie van de Britse Louise McVay, zelf MS-patiënte. Naast gelijke toegang tot medische zorg in alle EU-lidstaten, pleit de gedragscode voor een gemeenschappelijk onderzoeksbeleid, het bieden van arbeidskansen en informatie over hun ziekte aan MS-patiënten.

Ulla Schmidt, Minister van Volksgezondheid in Duitsland, huidig Raadsvoorzitter, zal de aanwezigen morgen toespreken.

Meer dan 500.000 Europeanen lijden aan multiple sclerosis. Multiple sclerosis is een aandoening van het centrale zenuwstelsel, die de signalen vanuit de hersenen naar andere lichaamsdelen verstoort. De ziekte wordt meestal vastgesteld bij volwassenen tussen 20 en 40 jaar oud.

Auteur:
Europees Parlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 58 62
E-post: fbrepoels@europarl.eu.int
Url: www.n-va.be