Gemeente Breda

Handhavingsactie op woonwagenlocatie Edisonstraat in Breda

De gemeente Breda heeft vandaag in het kader van het Vrijplaatsenbeleid een handhavingsactie gehouden op een woonwagenlocatie aan de Edisonstraat. Hierbij bleek dat een stuk gemeentegrond illegaal in gebruik was genomen als paardenwei. Ook is op die plek een illegaal bouwwerk aangetroffen dat dienst deed als paardenstal. De gemeente heeft die inmiddels afgebroken en de grond van het terrein afgescheiden met een sloot.

De politie heeft vier aanhoudingen verricht, onder meer wegens agressief gedrag en overtreding van de Opiumwet. De gemeente heeft verder geconstateerd dat er 10 illegale bouwwerken op het terrein staan waarvan 5 woonwagens en 5 schuurtjes. Alle bewoners en eigenaren krijgen een aanschrijving van de gemeente met het verzoek binnen vier weken alsnog een correcte bouwvergunning aan te vragen. Tot slot is een schuur aangetroffen die illegaal op gemeentegrond is gebouwd. Die moet worden afgebroken.

De gemeente Breda heeft deze handhavingactie samen met de politie, justitie en Belastingdienst gehouden. De actie vloeit voort uit het Vrijplaatsenbeleid van de gemeente Breda en uit het convenant dat de gemeente Breda vorig jaar heeft gesloten met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de politie over de aanpak van vrijplaatsen. De woonwagenlocatie aan de Edisonstraat is één van deze vrijplaatsen.

Vanaf februari tot april 2006 heeft de gemeente een uitgebreide inventarisatie gemaakt van de knelpunten en prioriteiten op het gebied van vrijplaatsen. Conclusie is dat er een specifieke en integrale aanpak nodig is voor de verschillende vrijplaatsen. Zaken als brandveiligheid, bouwregels, inkomensfraude, hennepplantages, prostitutie en huurachterstanden worden hierbij betrokken.

De politie begeleidde de controleurs en heeft het terrein gedurende de actie afgezet. De vier aanhoudingen betroffen allen bewoners van het woonwagenkamp. Het gaat om een 47-jarige man die de controle belemmerde en een 70-jarige man die een hoeveelheid softdrugs in bezit had. Verder werd een 20-jarige man aangehouden in verband met het aantreffen van materiaal dat gebruikt wordt bij de hennepteelt. Een 39-jarige vrouw ten slotte was het niet eens met een controle in haar woning en beledigde en bespuugde een agent. Daarop werd ze ook aangehouden.

Vrijplaatsenbeleid

De gemeente heeft het vrijplaatsenbeleid ontwikkeld om het leef- en woonklimaat in de stad te verbeteren. Vrijplaatsen zijn groepen van personen en of locaties waar de overheid nog niet effectief heeft kunnen of willen optreden als het gaat om het handhaven van regels en wetten. Breda vindt het maatschappelijk niet aanvaardbaar dat bewoners van deze plekken anders met de uitvoering van regels worden benaderd dan anderen.

Breda, 29 mei 2007