Gemeente Coevorden

Gemeentebestuur verleent subsidie aan Stichting Vancouver'n 2010

Het college van B en W verleent EUR 22.500 subsidie aan de stichting Vancouver'n 2010 voor de voorbereidingen van haar activiteiten tijdens het Olympisch jaar in Coevorden. Bovendien stelt het college de raad voor om onder voorwaarden een krediet beschikbaar te stellen van EUR 90.000 voor subsidieverlening voor de periode 2008 tot en met 2010.

De stichting Vancouver'n 2010 heeft het plan om Coevorden rond het thema Olympische Winterspelen 2010 te Vancouver te promoten en de bewoners in aanloop naar de spelen allerlei activiteiten aan te bieden. Met de Olympische Winterspelen in 2010 heeft Coevorden als naamgever van de Canadese stad in potentie iets in handen, waarmee Coevorden de wereld, Nederland, de provincie en haar eigen inwoners en ondernemers kan verrassen.

De plannen van de Stichting worden door de verschillende groeperingen positief ontvangen. Ook potentiële sponsors zijn benaderd. Om de verdere sponsorwerving te bespoedigen geeft het college nu het signaal af aan andere ondernemers om de plannen ook te steunen. "Met de toezegging van deze subsidie willen we laten zien, dat we het initiatief van de Stichting Vancouver'n 2010 een warm hart toedragen", aldus wethouder Peter Snijders van cultuur. Voorwaarde voor het verlenen van de subsidie door de gemeente is dat meerdere partijen en ondernemers een financiële bijdragen verlenen aan deze plannen die voor Coevorden van grote promotionele waarde kunnen zijn.

Eind 2009, begin 2010 zal het stadscentrum van Coevorden een vernieuwde aanblik hebben. Naast de investeringen in de economische component mag de sociaal-culturele component niet vergeten worden. Activiteiten, zoals de Stichting Vancouver'n 2010 beoogt zijn nodig om de gewenste gezelligheid te realiseren in het beoogd bruisend centrum van de stad.

De Canadese stad is vernoemd naar de Engelse kapitein George Vancouver, hij ontdekte grote delen van de provincie British Columbia. De familie Vancouver kwam oorspronkelijk uit Nederland en heette daar Van Coevorden. Indirect is Vancouver vernoemd naar de Drentse plaats Coevorden. In Vancouver is ook het kasteel van Coevorden nagebouwd. Deze replica is gebouwd in 1986 ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de stad Vancouver. Het kasteel is daar op 80 procent van de ware grootte neergezet. Tegenwoordig staat deze replica in het attractiepark Fantasy Garden World in Richmond, een voorstad van Vancouver.