Het Nederlandse Rode Kruis

29 mei 2007
Zo helpt het Rode Kruis gehandicapte slachtoffers aardbeving

De Mandiri is zon kwetsbare gemeenschap. Lichamelijk gehandicapten leven en werken samen in de buitenwijken van Yogyakarta Zij maken onder andere speelgoed voor kinderen en religieuze iconen van papier en hout.

De naam Mandiri betekent vrijheid van anderen. De leden hebben verschillende lichamelijke handicaps en bewegen zich voort in rolstoelen of op krukken. Een man houdt een houten figuur vast met zijn voet terwijl hij het beeldje bewerkt met zijn hand. Om hen heen spelen hun kinderen tussen het zojuist gemaakte speelgoed. Voor de aardbeving deed de groep goede zaken met exportmarkten in Maleisië, Australië en Canada.

Dood en verderf
De aardbeving vernietigde de workshops en huizen van de groep, maar kostte ook het leven van een van de 15 leden, een 31 jarige man. Ik verloor mijn vriend en dacht dat de aardbeving een einde maakte aan onze handel zegt Tarjono Slamet, de coördinator van de groep. Zelf verloor hij zijn been en zijn hand vervormde toen hij tijdens zijn werk werd geëlektrocuteerd. Dan zouden we onze onafhankelijkheid weer verliezen.

Hulp van het Rode Kruis
Maar de niet aflatende betrokkenheid van de Mandiri-gemeenschap en de hulp van organisaties betekent dat de groep haar onafhankelijkheid behoudt. De huizen van de leden waren vernietigd en dus zorgde het Internationale Rode Kruis voor tenten en kregen ze tijdelijk onderdak tussen de ruines van de workshop. De workshop is heropgebouwd door een NGO en in de laatste maanden sponsorde het Nederlandse Rode Kruis het opknappen en herinrichten van de workshop.

Positieve instelling van de Mandiri
De groep heeft een groot aantal oude klanten verloren als gevolg van de aardbeving omdat zij niet kon voorzien in de vraag van de klanten zegt Paul van der Laan van het Nederlandse Rode Kruis.

Volgens hem gaat de groep het wel redden, als ze maar materiele ondersteuning krijgen. Dan kunnen ze het niveau van voor de aardbeving weer bereiken. Alles wat zij nodig hebben, is steun voor onderdak, machines en basismaterialen voor drie maanden. Dit zal geen lange hulpactie zijn.

De Mandiri gemeenschap kijkt alweer naar de toekomst, een optimisme wat in de eerste weken en maanden na de aardbeving ondenkbaar was. Uiteindelijk hopen Pak Slamet en de Mandiri-groep dat gehandicapten uit andere delen op Java zich bij hen aan sluiten.

Nu kunnen we weer een beetje lachen, zegt Pak Slamet, vanwege de hulp van het Rode Kruis.