Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 29 mei 2007

2007/13656 Pedagogische kwaliteit MSP.
Het college van B&W heeft op dinsdag 29 mei jl. kennis genomen van het rapport naar aanleiding van het onderzoek naar de pedagogische kwaliteit van de buurt MSP (Meezenbroek, Schaesbergerveld en Palemig). De pedagogische kwaliteit zegt iets over de mate waarin kinderen op een goede en leuke manier kunnen opgroeien in een buurt. Er is daarbij gebruik gemaakt van cijfers over de buurt en er is gesproken met ouders, jongeren, kinderen, professionals en vrijwilligers van verenigingen. De algemene conclusie is dat MSP op de meeste onderdelen een gemiddelde buurt is in Heerlen, maar dat er op het gebied van voorzieningen, ruimtelijke inrichting en sociale vitaliteit nog wel het een en ander voor de jeugd kan verbeteren. Naar aanleiding van het onderzoek wordt onder meer aanbevolen om de speelruimte en speelplekken uit te breiden en te verbeteren, een jongerenontmoetingsplek (open voorziening) voor jongeren van 12-16 jaar te realiseren, bewegingsactiviteiten ook voor jonge kinderen te organiseren, één bredeschool voor de hele buurt te ontwikkelen en de opvoedingsvaardigheden van ouders te versterken. Met het geld (E 500.000,-) dat het ministerie voor dit doel beschikbaar heeft gesteld, worden nog dit jaar een aantal acties ondernomen.

2007/14858 en 14823 Beeldkwaliteitsplan Pleinen Heerlen-centrum incl. subsidieverordening gevelverbetering Voor gebied van de pleinen rondom de Pancratiuskerk is een beeldkwaliteitsplan voor de gevels opgesteld. Uitgangspunt is dat zoveel mogelijk de eigen, oorspronkelijke kwaliteit van de gevel wordt teruggebracht. Hoewel er vroeger erg veel is gesloopt in Heerlen, is er nog steeds veel moois overgebleven, wat alleen niet altijd goed te herkennen is. Het beeldkwaliteitsplan wil dat moois graag (weer) zichtbaar maken. Het plan schept daarom heldere kaders wat bij het opknappen van de gevel wel mag en wat niet. Er zijn algemene regels opgesteld waaraan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Heerlen de individuele plannen zal toetsen. Binnen die algemene regels is er nog steeds voldoende keuzevrijheid, zodat een eigenaar of ondernemer zijn pand of zaak een eigen uitstraling kan geven. Ter ondersteuning van de ondernemers en eigenaren wordt aan het beeldkwaliteitsplan een subsidieregeling verbonden. Deze maakt het mogelijk een bijdrage van de gemeente te krijgen wanneer de gevel wordt opgeknapt volgens het beeldkwaliteitsplan. In november 2006 is het concept-beeldkwaliteitsplan gepresenteerd aan de de pandeigenaren en huurders (ondernemers en bewoners). Ook de Commissie Ruimtelijek Kwaliteit heeft haar licht erover laten schijnen. De opmerkingen zijn meegenomen in het uiteindelijke beeldkwaliteitsplan. Dit zal, tegelijk met de subsidieregeling, in juli in de gemeenteraad worden behandeld.

Toelichting Lex Smeets op start aanvragen Energieboxen (in het kader van de Energiecompetitie 2007-2008)

Vanaf deze week kunnen mensen met een inkomen van maximaal E 14.000,- de gratis Energiebox aanvragen die de gemeenten Heerlen, Kerkrade en Landgraaf gaan uitdelen. Gezinnen met een inkomen boven de 14.000 euro kunnen een box bestellen tegen een gemiddelde korting van 15% op de winkelprijs. Heerlen, Kerkrade en Landgraaf hebben van het Ministerie van VROM 250.000 euro subsidie gekregen voor de uitvoering van het hele project 'Energiecompetitie 2007-2008'. Onderdelen van dit project zijn de uitgifte van Energieboxen, het leveren van de boxen op maat door vrijwilligers, de Energiemonitoringwedstrijd en de Scholenenergiecompetitie. Andere partijen die bij meewerken aan het project zijn de onderwijsstichtingen Movare en Innovo, de wonincorporaties Woonpunt Parkstad, Hestia Groep, Weller, Wonen-Zuid, Woningvereniging Ubach over Worms, Wonen Heuvelsteden, Woningstichting de Voorzorg en Woningstichting Land van Rode en Vrijwilligercentrale Parkstad, Tracee en Impuls.


---- --