Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (29/05)

OOSTERHOUT NB, 29 mei 2007

Politie pakt geweldplegers op

RAAMSDONKSVEER: Met de arrestatie van drie verdachten verwacht de politie twee recente geweldsdelicten te hebben opgelost.

Op 28 april werd een 18-jarige jongen uit Hank mishandeld op de Maasdijk in Raamsdonksveer. Dit werd bij de politie gemeld door een passerende taxichauffeur. Het slachtoffer was onderweg naar huis toen hij door een groepje jongens van zijn fiets getrokken werd. Hij kreeg daarbij klappen en schoppen. Het slachtoffer liep daarbij een bloedneus en een gekneusde knie op. Een vriend (eveneens 18 jaar en afkomstig uit Hank) die het voor hem opnam moest het ook ontgelden. Hij liep ook de nodige kneuzingen en schaafwonden op. Achteraf bezien hadden de belagers eerder op de avond in een café al ruzie gezocht. Ze waren hun slachtoffers na sluitingstijd achterna gekomen.

Een 23-jarige inwoner van Raamsdonk werd zondag 20 mei gemolesteerd op de Wilhelminalaan in Raamsdonksveer. Het slachtoffer werd door twee mannen belaagd en in elkaar geslagen, waaraan hij o.a. een aantal gekneusde ribben overhield. Deze zaak kwam in het nieuws omdat een toevallige passerend bruidspaar eerste hulp verleende. De bruid is arts en ontfermde zich om die reden over het slachtoffer in afwachting van de ambulance. Het slachtoffer is daarna met de ziekenauto naar een ziekenhuis vervoerd.

Politieonderzoek wees uit dat voor beide geweldszaken twee verdachten verantwoordelijk waren. Het gaat om jongemannen uit Raamsdonksveer, 18 en 20 jaar oud. Zij zijn zondag 27 mei gearresteerd.

Bij de openlijke geweldpleging op 28 mei op de Maasdijk was nog een derde verdachte betrokken. Deze 18-jarige inwoner van Raamsdonk werd dinsdag 29 mei 2007 aangehouden, toen hij zich in het politiebureau van Geertruidenberg meldde.
De drie verdachten zijn de afgelopen maanden al vaker met politie en justitie in aanraking geweest vanwege geweld. Zij worden woensdag 30 mei voorgeleid bij de rechter-commissaris.

Twee arrestaties na overlast in winkelcentrum

OOSTERHOUT: Maandagavond 28 mei hield een groep bestaand uit circa 15 jongeren zich op in winkelcentrum Zuiderhout in Oosterhout. De groep zorgde rond 18.00 uur voor overlast en maakte troep, waarvoor de politie gewaarschuwd werd. De agenten vroegen de groep om te vertrekken vanwege de overlast. De jongeren wilden daar geen gehoor geven en stelden zich recalcitrant op. Uiteindelijk sommeerden de agenten dat de groep zou vertrekken, waarbij meteen duidelijk werd gemaakt dat het niet voldoen aan de vordering zou leiden tot arrestaties. Het overgrote deel van de groep droop daarna af. Twee personen lieten het om hun arrestatie aankomen, door niet te vertrekken. Het ging om inwoners van Oosterhout van 17, 18 jaar oud. Een derde verdachte (19 jaar oud) werd opgepakt omdat hij de politieagenten bedreigde Tegen alledrie de verdachten is proces-verbaal opgemaakt. De Oosterhoutse politie houdt overigens de komende tijd extra toezicht in winkelcentrum Zuiderhout om de overlast terug te dringen.

Politie houdt drie verdachten aan voor bedrijfsinbraken

DONGEN / TILBURG: De politie heeft vannacht omstreeks 01.20 uur op de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg drie inzittenden van een bestelauto aangehouden die verdacht worden van twee bedrijfsinbraken. De auto, waarin veel inbrekerswerktuigen lagen, was in Dongen gesignaleerd na een inbraak in een bedrijfspand aan de Leest. Even later werd de auto ook in de omgeving van de locatie van een tweede bedrijfsinbraak aan de Polluxstraat in Tilburg gezien.

De auto werd door agenten aan de kant gezet. Er bleken diverse inbrekerswerktuigen in de auto te liggen zoals slotentrekkers, een breekijzer, een betonschaar en handschoenen. Hierop zijn de drie inzittenden vanwege mogelijke betrokkenheid bij de inbraken en vanwege het s nachts voorhanden hebben van inbrekerswerktuigen aangehouden. Aan het bureau zijn zij in verzekering gesteld. Het gaat om een 31-jarige man uit Stralen, een 29-jarige Eindhovenaar en een 36-jarige man uit Best. Bij de inbraak in het bedrijfspand aan de Polluxstraat was het hekwerkgeforceerd. Vervolgens was een ruit van de toegangsdeur uit de sponning losgewrikt. Uit het pand was een geldbedrag gestolen. Bij het bedrijfspand aan de Leest, was op onbekende wijze de toegangsdeur geopend. In het pand hadden de dieven om toegang tot het kantoorgedeelte onder meer een ruit ingeslagen. Bij het pand waren twee cameras gestolen.

Auto weg na woninginbraak

TERHEIJDEN: Een personenauto is verdwenen na een woninginbraak aan de Lageweg in Terheijden. Het misdrijf vond plaats in de nacht van maandag 28 mei op dinsdag 29 mei, tussen 23.00 uur en 06.30 uur. Uit het huis zijn o.a. de autosleutels ontvreemd. Vervolgens is een blauwe Peugeot 206 (kenteken 25-FD-SF) gestolen. De politie heeft de auto internationaal laten signaleren als gestolen voertuig. Verder namen de agenten een aangifte op. Uit onderzoek bleek dat de nog onbekende daders binnenkwamen door te flipperen of te hengelen. Bij het flipperen steekt de inbreker steekt een oude creditcard of een liniaaltje tussen de deur en het slot. Daarmee steekt hij de schoot terug, waardoor de deur open gaat. Dit flipperen is te voorkomen door de deur op het nachtslot te doen. Op dezelfde manier wordt ook het ouderwetse hengelen voorkomen. Bij de hengelmethode wordt via de brievenbus de voordeur geopend met een ijzerdraad of een klerenhanger.

Agenten nemen rijbewijs af van dronken automobilist

GEERTRUIDENBERG: In de van nacht maandag 28 mei op dinsdag 29 mei 2007 controleerde de politie op de Burggravenlaan de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 01.00 uur. De 41-jarige Bergenaar had alcohol gedronken en werd om die reden gearresteerd. De man moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 675 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten vorderen zijn rijbewijs in en maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 24 uur opgelegd. Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.

Vrachtautos botsen op A-27

SLEEUWIJK: Twee vrachtautos botsten op elkaar op de autosnelweg A-27. Het ongeluk gebeurde dinsdagochtend 29 mei rond 10.30 uur op westelijke rijbaan van de A-27.
De chauffeur van een voorste vrachtwagen betrof een 37 jarige man uit Delden. Hij kwam met de schrik vrij. De achteropkomende chauffeur was er slechter aan toe. Hij raakte bekneld in het wrak van zijn cabine en is door de brandweer bevrijd. Het slachtoffer moest, gezien zijn medische toestand, rechtstandig uit de vrachtauto worden gehaald. Hij is daarna per ambulance naar het ziekenhuis in Gorinchem overgebracht. Vanwege de ravage en de hulpverleningswerkzaamheden is de rechter rijstrook van de A-27 door Rijkswaterstaat enige ren afgesloten geweest. Dit leidde tot filevorming.
De personalia en aard van het letsel van het slachtoffer op dit moment nog niet bekend bij de politie.

Auteur: Jeroen Steenmeijer