Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg 29-05-07

TILBURG, 29 mei 2007

Veelplegende koperdief aangehouden

TILBURG: De politie heeft zondagavond omstreeks 23.15 uur na een melding van een alerte getuige op het Anna Pauwlonahof een 44-jarige Tilburger aangehouden voor de diefstal van koperen
elektriciteitskabels. De verdachte is een veelpleger. Hij is door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld.

De politie kreeg gisteravond een melding dat een man op het Anna Pauwlonahof nabij het Primus van Gilspark koper aan het stelen was. De getuige vertelde dat hij gezien had dat een man een grote houten haspel met elektriciteitskabel afrolde en deze vervolgens in stukken knipte. Een politieman zag nabij het park een haspel liggen waaraan geen kabel meer zat. Aan de achterzijde van het Anna Pauwlonahof zag hij een man staan met een rol kabel in zijn handen. Aan zijn fiets hingen nog meer kabels terwijl er naast hem nog twee rollen lagen. Hierop is de verdachte aangehouden.

Politie houdt drie verdachten aan voor bedrijfsinbraken

DONGEN / TILBURG: De politie heeft vannacht omstreeks 01.20 uur op de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg te Tilburg drie inzittenden van een bestelauto aangehouden die verdacht worden van twee bedrijfsinbraken. De auto, waarin veel inbrekerswerktuigen lagen, was in Dongen gesignaleerd na een inbraak in een bedrijfspand aan de Leest. Even later werd de auto ook in de omgeving van de locatie van een tweede bedrijfsinbraak aan de Polluxstraat in Tilburg gezien .

De auto werd door agenten aan de kant gezet. Er bleken diverse inbrekerswerktuigen in de auto te liggen zoals slotentrekkers, breekijzer, betonschaar en handschoenen. Hierop zijn de drie inzittenden vanwege mogelijke betrokkenheid bij de inbraken en vanwege het s nachts voorhanden hebben van inbrekerswerktuigen aangehouden. Aan het bureau zijn zij in verzekering gesteld. Het gaat om een 31-jarige man uit Stralen, een 29-jarige Eindhovenaar en een 36-jarige man uit Best. Bij de inbraak in het bedrijfspand aan de Polluxstraat was het hekwerkgeforceerd. Vervolgens was een ruit van de toegangsdeur uit de sponning losgewrikt. Uit het pand was een geldbedrag gestolen. Bij het bedrijfspand aan de Leest, was op onbekende wijze de toegangsdeur geopend. In het pand hadden de dieven om toegang tot het kantoorgedeelte onder meer een ruit ingeslagen. Bij het pand waren twee cameras gestolen.

Politie houdt dronken automobilist aan

TILBURG: De politie heeft gisteravond op het Alsemhof rond 19:45 uur een 37-jarige Tilburger aangehouden. Hij wordt verdacht van het rijden onder invloed. De man heeft een rijverbod van negen uur opgelegd gekregen. Ook is zijn rijbewijs ingevorderd.

De verdachte werd door getuigen opgemerkt doordat hij over de weg slingerde. Die hebben de politie gealarmeerd die de man even later aantroffen aan de Alsemhof. Na een blaastest bleek dat de man te veel gedronken had. Hij blies een waarde van 750 ug/l. Tegen hem is proces verbaal opgemaakt. Zelf verklaarde hij dat hij zeven biertjes gedronken had. Ook verklaarde hij dat niet hij, maar zijn bijrijder de auto bestuurd had.

Inbrekers maken twee autos en een flatscreen buit

OISTERWIJK: De bewoners van een huis aan de Patrijslaan te Oisterwijk zijn zondagavond de dupe geworden van een inbraak. De buit bestaat uit in elk geval een flatscreen en twee autos. Het gaat om een Mercedes met het kenteken 16-JB-VH en een Volkswagen. Laatstgenoemde auto werd teruggevonden in Berkel-Enschot

Hoe de daders binnen zijn gekomen is nog niet duidelijk. Er werden geen braaksporen gevonden. De gehele woning was rondom afgesloten. Het gezin was ten tijde van die inbraak niet thuis. Een getuige hoorde op 27 mei omstreeks 23:45 uur meerdere autos wegrijden. De politie kreeg die avond erop (gisteravond) rond 22:30 uur een melding dat de Volkswagen geparkeerd stond aan De Ruiter te Berkel-Enschot. Het voertuig was rondom afgesloten en vertoonde geen sporen van braak. Het stuurslot was ook ingeschakeld. De Mercedes wordt nog steeds gezocht.

Tilburger aangehouden na bedreiging en opsluiten ex-vriendin

TILBURG: Een verwarde agressieve 46-jarige Tilburger heeft vanmiddag in zijn woning in de wijk Oerle zijn 40-jarige ex-vriendin vastgehouden en haar bedreigd met een zakmes en een schroevendraaier. De politie kon de man, die zich hevig verzette en daarbij dreigde met een boormachine, uiteindelijk, na het gebruik van pepperspray overmeesteren en aanhouden. De verdachte is ingesloten. Zijn ex-vriendin heeft aangifte gedaan.

De politie kreeg vanmiddag omstreeks 12.20 uur een melding dat vanuit een appartement in de wijk Oerle gegil van een vrouw was gehoord die daarbij riep dat ze werd vermoord. Een van de agenten die voor het appartement door het glas keek, herkende de bewoner als zijnde een Tilburger die al vaker betrokken was geweest bij overlastmeldingen. Ook wist de politieman uit eerdere ervaring dat de man zeker na gebruik van alcohol erg agressief kan reageren. De dienders hoorden hem roepen tegen een vrouw die hard gilde, dat ze niet wegkwam. Toen de verdachte de deur open deed, zijn de agenten naar binnen gegaan. Daarop kwam een vrouw van het toilet af. Agenten zagen dat er met een schroevendraaier of een dergelijk voorwerp op de deur zeker 20 keer was ingestoken. Het slachtoffer dat helemaal in paniek was, werd door de agenten in veiligheid gebracht. Ze verklaarde dat ze door haar ex-vriend was bedreigd en tegen haar zin was vastgehouden. Uit angst had zich in de WC opgesloten. De agenten deelden daarop de verdachte mede dat hij was aangehouden. Hij werd daarop erg agressief, hij pakte een schroefboormachine van de grond waarmee hij de politiemensen bedreigde. Ook gooide hij een stoel in hun richting. Uiteindelijk konden de agenten hem nadat ze pepperspray hadden ingezet overmeesteren en aanhouden.

Zeker 55 gedupeerden skimfraude

TILBURG: De politie van het district Tilburg heeft inmiddels 55 aangiften binnen gekregen van inwoners waarvan deze maand ten onrechte soms grote geldbedragen zijn opgenomen van hun bankrekening. Alle gedupeerden hebben vermoedelijk geld gepind bij een geldautomaat aan de Amer, waarbij hun pas kennelijk geskimd is. Van hun rekeningen zijn soms bedragen van enkele duizenden euros afgeschreven in het buitenland met name in Milaan en Rome.

Het vermoeden bestaat dat de bankpassen van de gedupeerden op dat moment geskimd zijn. Skimmen is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van PIN-pasgegevens. Daarvoor bewerken criminelen van tevoren de PIN-automaat. De manier waarop dat gebeurt, valt bijna niet op. Hierdoor heeft de argeloze klant die een transactie verricht niets in de gaten en merkt ook niet dat zijn of haar gegevens gekopieerd worden. Door een geïnstalleerde minuscule camera of over de schouder mee te kijken tijdens het intoetsen van de PIN-code, bemachtigen de criminelen ook de bijbehorende code. Later wordt de pas dan nagemaakt en kan mét behulp van de PIN-code geld van de betreffende rekening opgenomen worden.

Om dit soort fraude is eenvoudig voorkomen door altijd de hand boven het toetsenbord te houden tijdens het invoeren van de PIN-code. Dat geldt zowel voor geldopnames bij geldautomaten, als bij het elektronisch betalen in bijvoorbeeld winkels en horecagelegenheden. Verder is het belangrijk dat de pinner zich niet laat afleiden en andere mensen op afstand houdt. Bij afwijkende patronen bij een PIN- of geldautomaat is het advies om direct contact op te nemen met de betreffende bank of bedrijf en de politie (0900 8844).

Auteur: Willem van Hooijdonk / Ronald Monsieurs