Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 29 mei 2007

Containerbinnenvaart verliest aandeel in de modal split Tariefsaanpassingen noodzakelijk

Het CBRB maakt zich ernstig zorgen over de gang van zaken rondom de containerafhandeling in de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen. Er is al lange tijd sprake van zeer frequente en langdurige vertragingen bij de afhandeling van de containerbinnenvaart op de zeehaventerminals. Ondanks de investeringen in extra equipment en kaderuimte is er nog steeds structureel te weinig behandelcapaciteit voor de containerbinnenvaart, terwijl de deepseavolumes blijven stijgen. Een structurele oplossing is op korte termijn helaas niet in zicht.

Deze langdurige congestieproblemen en de daaruit voortvloeiende schades eisen inmiddels hun tol: de containerbinnenvaart verliest aandeel in de modal split! Door de aanhoudende problemen is de traditionele betrouwbaarheid van de containerbinnenvaart inmiddels grotendeels teniet gedaan. Het gevolg hiervan is, dat verladers in toenemende mate de stap terug naar de weg blijken te maken. De concurrentiepositie van de havens van Rotterdam en Antwerpen, voor welke havens de containerbinnenvaart al decennia een van de belangrijkste USP's is, wordt daardoor momenteel verzwakt.

De continuïteit van de containerbinnenvaartsector dreigt op deze manier in gevaar te komen. De problemen hebben inmiddels reeds enkele barge operators de das omgedaan. Wij vrezen dan ook dat de sector genoodzaakt zal zijn om forse tariefsaanpassingen door te voeren.

Gelet op de enorm gunstige groeiprognoses in het wereldwijde containervervoer voor de korte termijn (dit jaar 20% groei van het containertransport uit China) en de komende jaren, en de ambitieuze modal split-doelstellingen, zal de containerbinnenvaart de centrale rol moeten blijven vervullen in het achterlandvervoer van beide grote zeehavens. Essentiële voorwaarde daarvoor is echter wel dat door verbetering van de afhandeling in de zeehavens, het containerbinnenvaartproduct zo snel mogelijk op het hoge kwalitatieve niveau van voorheen wordt teruggebracht.

Noot voor de redactie (