Time : 17:00:00
Date : 29 May 2007
Sender Name: Fedichem

Responsible Care Prijs 2007: BASF Antwerpen wordt bekroond voor eentechnologische verbetering die het mogelijk maakt hunbroeikasgasemissies met 800.000 ton CO2-equivalent per jaar teverminderen

Brussel, 29 mei 2007. Ter gelegenheid van de Algemene Vergadering, reikt ESSENSCIA, de Belgische federatie van de chemische industrie en van life sciences (vroeger Fedichem), vandaag de Responsible Care Prijs 2007 uit. Deze onderscheiding beloont de ondernemingen uit de sector voor verbetering van hun prestaties op het gebied van milieu, gezondheid en veiligheid. BASF (Antwerpen), Janssen Pharmaceutica (Geel) en REALCO (Louvain-la-Neuve) zijn laureaten.

Ondanks de uitzonderlijke kwaliteit van de dossiers die dit jaar werden ingediend, heeft de jury die moest kiezen tussen de kandidaten, zich zo goed als unaniem uitgesproken om drie onder-nemingen te bekronen, met bijzonder vernieuwende realisaties. Zo sleept BASF Antwerpen de eerste prijs in de wacht voor een formidabele technologische vooruitgang die een vermindering van broeikasgasemissies met 800.000 ton CO²-equivalent per jaar zou mogelijk maken. De jury gaf ook de eer aan Janssen Pharmaceutica, die de tweede Prijs krijgt, omwille van het concretiseren van hun milieumanagementprogramma « Healthy Planet 2010 ». Dit programma omvat een echte lange termijn visie van de onderneming voor duurzame ontwikkeling. Ten slotte krijgt REALCO, een KMO actief in milieubiotechnologie, de derde Prijs voor hun voortdurende inspanningen om hun producten, gemaakt met formuleringen die enzymen met hernieuwbare grondstoffen verbinden, te verbeteren. Deze onderneming uit Louvain-la-Neuve, die reeds werd genomineerd voor de Responsible Care Prijs in 2000 voor hetzelfde productengamma, plukt opnieuw de vruchten van haar doorzettingsvermogen.

Een onafhankelijke jury, bestaande uit specialisten, heeft de dossiers geëvalueerd en de laureaten aangeduid. Dit jaar had de jury de heer Jean-Marie Biot, Afgevaardigd Bestuurder van ESSENSCIA als voorzitter en bestond verder uit de professoren Walter Hecq (ULB, Directeur van onderzoek CEESE) en Rudi Verheyen (Universiteit Antwerpen, Departement Biologie), dhr. Eric Liégeois (DG Milieu - FOD Volksgezondheid en Milieu, Diensthoofd « Risicobeheer »), Mevr. Marianne Petitjean (Directie van de milieucoördinatie van DGRNE, Verantwoordelijke van de cel IPPC), dhr. Gabriel Torres (BIM, Diensthoofd « Label ecodynamische onderneming »), dhr. Jan Winters (Adjunct Kabinetchef van de Minister van Milieu Kris Peeters) en de laureaat van de Prijs 2005, dhr. Herman Annaert (Latexco,Technical Director).

Nieuwe katalysator in salpeterzuurproductie reduceert broeikasgasemissies structureel bij BASF Antwerpen. De Kyoto doelstellingen naderen met rasse schreden!

BASF Antwerpen slaagde erin haar broeikasgasemissies in 2006 te verminderen met 23 %. De reductie was vooral te danken aan de succesvolle implementatie van een nieuwe katalysator, van eigen BASF-makelij, in de salpeterzuurproductie. Daardoor kon de uitstoot van lachgas (N2O), een gas met een broeikaseffect dat 310-maal sterker is dan CO2, verminderd worden met liefst 44% zonder productie- of kwaliteitsverlies.

De katalysator werd door een Antwerps team, in samenwerking met de katalysatorenafdeling van de BASF-groep, ontwikkeld en getest in de salpeterzuurinstallaties van de Antwerpse vestiging. Na jaren onderzoekswerk en bemoedigende testresultaten werd de nieuwe katalysator in 2006 ingebouwd in twee bestaande
salpeterzuurinstallaties en dit jaar staan een derde en vierde (nieuwe) installatie op het programma. De nieuwe
reductie-technologie, waarbij N2O wordt omgezet in stikstof en zuurstof, is inmiddels door de EU erkend als 'Best Beschikbare Technologie' en zijn de salpeterzuurinstallaties van BASF nu de referentie inzake lachgasemissies.

Op korte termijn zal BASF Antwerpen haar broeikasgasemissies structureel kunnen verminderen met ca. 800.000 ton per jaar. Dat brengt de Vlaamse doelstelling om haar Kyoto-doelstelling tegen 2012 te bereiken op zich al 11% dichterbij. Voor gedelegeerd bestuurder Wouter De Geest kadert deze inspanning in de strategie van de BASF-groep om duurzaam te ondernemen en komt ze tegemoet aan de doelstelling om tegen 2012 de broeikasgasemissies van de BASF-groep wereldwijd met 10% te verminderen t.o.v. 2002. "Duurzaam ondernemen is een van de hoekstenen van de BASF-strategie 2015. Dit project en de toekenning van de RC-Prijs illustreert de wil van de chemische industrie in het algemeen en van BASF in het bijzonder om ook zonder wettelijke verplichtingen zelf initiatieven te nemen inzake het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Het is een voorbeeld van het motto dat de chemische industrie door procesinnovatie en technologische ontwikkelingen ook oplossingen kan en wil bieden voor milieuvraagstukken."

Janssen Pharmaceutica gaat ook de weg op van Kyoto met hun nieuw milieuprogramma "Healthy Planet 2010". Een strategische keuze op lange termijn. De chemische productie eenheid van Janssen Pharamceutica in Geel zorgt voor de productie van de actieve bestanddelen van Janssen geneesmiddelen. Het is de grootste productiesite van het netwerk van Wereldwijde Chemische Productie binnen Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica.

Door de lancering van de Healthy Planet 2010-doelstellingen wordt opnieuw een ambitieus milieuprogramma opgezet, voortbouwend op de 'Next Generation Goals' dat liep tot 2005. Kiezen voor het milieu is een bewuste strategische keuze op lange termijn. Duurzaam geproduceerd papier en verpakkingen, verlaging van het brandstofverbruik van de bedrijfswagens en verhoging van de milieureflex bij alle werknemers zijn onderdelen van het programma. Verder blijven rationeel energie- en watergebruik, beperken van afval en afbouwen van CO2-emissies basisprincipes.

De energiedoelstelling beoogt een reductie van 7% in uitstoot van CO2 voor alle verbruikte energiedragers on-site (elektriciteit, aardgas, stookolie) vergeleken met 1990. "Door de goede balans tussen techniek, beleid en kostenopvolging kunnen we stellen dat de interim doelstelling van 2006 bereikt is en dat het einddoel in 2010 ook gehaald zal worden en wel zonder meerkost ten opzichte van het baseline scenario", verklaart Stefaan Gijssels, woordvoerder van Janssen Pharmaceutica. Hij voegt eraan toe: "Door de uitvoering van rendabele energiebesparende projecten en een algemeen zorgzaam uitbatingbeleid kunnen besparingen gerealiseerd worden die de meerkost van hernieuwbare energie mee financieren."

REALCO ontwikkelt innoverende producten, op basis van formuleringen die enzymen met hernieuwbare grondstoffen verbinden. Doeltreffend en voordelig voor het milieu!

REALCO is een KMO die actief is in milieubiotechnologie. Hun actief onderzoek over enzymen heeft het mogelijk gemaakt om, sedert 30 jaar, enzymproducten die afvalwater reinigen en behandelen, te ontwikkelen, te produceren en op de markt te brengen. Ze zijn erin geslaagd de uitzonderlijke kwaliteiten van enzymen, krachtige reinigings- en zuiveringsmiddelen*, aan te tonen. Ze versnellen en verbeteren de zuivering, ze zijn niet agressief en ze hebben een positieve invloed op het milieu.

Realco, steeds op zoek naar innoverende producten en sterk betrokken bij het milieu, is erin geslaagd binnen hun formuleringen enzymen met hernieuwbare grondstoffen te verbinden. Deze werkzame stoffen van plantaardige oorsprong putten de natuurlijke bronnen van de aarde niet uit. Het gebruik ervan ligt in de lijn van duurzame ontwikkeling.

Maar het verbinden van enzymen met hernieuwbare grondstoffen is meer dan een eenvoudige combinatie van twee actieve principes. Volgens Gordon Blackman, Afgevaardigd Bestuurder van Realco gaat het erom een echte synergie te creëren binnen een formulering. "De voordelen van deze nieuwe verbinding zijn talrijk: gebruik van hernieuwbare bronnen, betere stabiliteit van enzymen, grotere doeltreffendheid, duurzame productiemiddelen, optimale biologische afbreekbaarheid. Er zijn voordelen voor het milieu in alle fases van de levenscyclus van het product: bij de productie, het gebruik en het wegwerpen."

REALCO heeft een octrooi aangevraagd voor deze innovatie. De producten die baat hebben bij deze innovatie hebben particuliere en professionele toepassingen. Bij het ontwikkelen van deze nieuwe formuleringen bewijst Realco dat zij naar de spits van de biotechnologieën evolueren en ze tonen aan dat ze hun verbintenis tegenover het milieu, de veiligheid van de verbruiker en de bescherming van de gezondheid van de mens willen verder zetten.

Informatie :

Jean-Marie Biot, Administrateur délégué, Essenscia, T: 02 238 98 12, jmbiot@essenscia.be
Catherine Calmels, Directeur Communicatie PR & PA - CRM, Essenscia, T : 02 238 99 91, mobile : 0496 59 36 19, cc@essenscia.be

Jan Van Doorslaer, Manager External Communication, BASF Antwerpen NV,

T: 03 561 2151, mobile : 0476 40 39 02, jan.van-doorslaer@basf.com

Stefaan Gijssels, Vice Président Public Affairs, JANSSEN PHARMACEUTICA NV,
T: 014 60 21 73, mobile : 0473 71 04 25, sgijssels@janbe.jnj.com

Katia Hansen, Marketing & Communication Manager REALCO SA, T: 010 45 30 00, mobile : 0486 89 35 16, k.hansen@realco.be