GTI NV

GTI en Mesos beloond voor veiligheid in medische ruimtes

Zaltbommel, 29 mei 2007

Unicum in TNO-certification

Recentelijk heeft Mesos Medisch Centrum in Utrecht de TNO-certification uitgereikt gekregen voor de veiligheid van elektrische installaties in medisch gebruikte ruimtes. De certificering vormt de bekroning van een unieke kennis- intensieve samenwerking tussen GTI, het St. Antonius Ziekenhuis, Mesos Medisch Centrum en TNO. Mesos Medisch Centrum vormt samen met het St. Antonius Ziekenhuis de AntoniusMesosGroep. Na het St. Antonius Ziekenhuis is Mesos Medisch Centrum het tweede ziekenhuis in Nederland dat de TNO-certification verdient. De TNO-certification biedt patiënten en medisch personeel het vertrouwen dat een medische ruimte aan alle elektrotechnische normen voldoet. Het is hèt kwaliteitslabel voor aantoonbare zekerheid van elektrische installaties in de medische praktijk.

GTI was verantwoordelijk voor het voorbereiden van de elektrotechnische keuringen. De elektrotechnische installaties van de S2 en S3 ruimtes, in de twee locaties van Mesos Medisch Centrum (Mesos Oudenrijn en Mesos Overvecht) werden aan diverse diepgaande controles onderworpen. Waar nodig had GTI de expertise om mankementen te herstellen. Er werd onder andere getest op aanrakingsveiligheid: aardingen, spanningsverschillen tussen vreemd geleidende delen (zoals metalen gas- en waterleidingen) en vast aanraakbare metalen delen van de installatie (zoals operatietafel en pendels). Voor GTI lag de uitdaging mede in het feit dat de ziekenhuizen gedurende de werkzaamheden gewoon in gebruik waren. Het testen van de elektrotechnische installaties en verhelpen van mankementen werden dan ook flexibel uitgevoerd, tussen de ?normale? bedrijfsuren door.

Hoogst haalbare
Het TNO-keurmerk werd afgegeven voor de hoogst haalbare veiligheidsclassificatie S2 en S3 conform de Nederlandse richtlijn NEN 3134 of klasse 2 en 3 conform NEN 1010-7/A3. Het St. Antonius Ziekenhuis, onderdeel van de AntoniusMesosGroep, had de primeur voor de certificering in december 2006. GTI deed hiervoor ook de pre-test en installatiewerkzaamheden.

---

Met de ondernemingen Axima, Elyo, ENDEL, INEO, Tractebel Engineering en Fabricom GTI maakt GTI deel uit van SUEZ Energy Services. SUEZ Energy Services, de Europese leider op het gebied van installaties en technische dienstverlening, ontwikkelt voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteit en infratechniek waardevolle oplossingen met betrekking tot ontwerp, realisatie en onderhoud van technische installaties, evenals oplossingen voor energiebeheer en langdurig multidisciplinair beheer.
SUEZ Energy Services telt 66 000 medewerkers en realiseerde in 2006 een omzet van 10,7 miljard euro. SUEZ Energy Services is een van de vier bedrijfsonderdelen van de beursgenoteerde, internationale industriële groep SUEZ.

---

Mesos Medisch Centrum en het St. Antonius Ziekenhuis vormen samen een concern onder de naam AntoniusMesosGroep. Mesos Medisch Centrum is het grootste stadsziekenhuis van Utrecht en biedt uitstekende en vlotte zorg, waarbij de patiënt centraal staat. Mesos Medisch Centrum bestaat uit ziekenhuizen Mesos Oudenrijn en Mesos Overvecht, polikliniek en informatiecentrum Mesos Leidsche Rijn en het Mesos Diabetes Centrum. Mesos Medisch Centrum beschikt over 529 ziekenhuisbedden. In Mesos werken 1500 medewerkers en 130 medisch specialisten.

Het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein is een modern topklinisch opleidingsziekenhuis, waar vrijwel alle specialismen vertegenwoordigd zijn. Landelijk is het ziekenhuis bekend vanwege de behandeling van patiënten met hart-, vaat- en longziekten. Verder worden er veel artsen en verpleegkundigen opgeleid.
De ruim 2600 medewerkers en 200 medisch specialisten zetten zich in om de patiënten zo goed mogelijk te behandelen, verzorgen en begeleiden. Het Antonius beschikt over 584 bedden. Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is de nummer 2 in de Elsevier-ranglijst van beste ziekenhuizen en nummer 3 in de AD Ziekenhuis Top 100.
---