Politie Noord-Holland-Noord

Grote verkeerscontrole op A9 bij Akersloot

Bestuurders gecontroleerd op verkeersovertredingen, openstaande rekeningen en veiligheid voertuig

Akersloot, 29-05-2007 o De politie heeft samen met een aantal partners de gehele dag een uitgebreide verkeerscontrole gehouden op de A9 ter hoogte van Akersloot. Het verkeer uit beide richtingen is gecontroleerd. Er zijn ruim 300 bestuurders van diverse voertuigen als personenauto's, campers en vrachtwagens gecontroleerd op verkeersovertredingen, openstaande rekeningen, overtredingen van de milieuwet en het veilig rijden met het vervoermiddel. Doel van deze controle was het vergroten van de verkeersveiligheid, het aanhouden van personen die gesignaleerd staan en het innen van openstaande rekeningen van mensen die niet aan hun belastingverplichtingen hebben voldaan. Aan deze grootschalige verkeerscontrole werkten behalve een groot aantal politieagenten de Belastingdienst mee, de Inspectie Verkeer- en Waterstaat, het KLPD en de Arbeidsinspectie.

Het verkeer werd al op de A9 gescand door voertuigen van zowel de politie als de Belastingdienst die voorzien zijn van speciale ANPR-apparatuur (Automatic Numberplate Recognition). De apparatuur scant kentekens van passerend verkeer en legt verbanden met gegevens van onder andere de motorrijtuigenbelasting, de politiesystemen en de RDW. Voertuigen die werden herkend in deze scan, zijn door motorrijders van de politie naar een parkeerterrein langs de A9 gedirigeerd waar verder onderzoek plaatsvond. De belastingdienst ging na of de motorrijtuigenbelasting was betaald. Twaalf personen konden hun openstaande rekeningen alsnog betalen. Bij veertien personen is beslag gelegd op het voertuig. Dit betekent dat zij wel met de auto naar huis mochten, maar dat het voertuig over vier weken wordt verkocht als de openstaande aanslagen niet zijn betaald. Vier personen moesten hun voertuig laten staan omdat zij drie keer of vaker hun belastingaanslag niet hebben betaald.

Het ANPR-voertuig van de Belastingdienst heef ruim 7350 kentekens gescand, wat in totaal 80 hits opleverde. Het ANPR-voertuig van de politie had bijna zestig hits. Hierbij ging het om personen die bijvoorbeeld nog politiebekeuringen hadden openstaan.

Gestolen auto

Met behulp van deze apparatuur konden ook een bestuurder en passagier van een voertuig dat als gestolen was opgegeven worden aangehouden. Het voertuig was volgeladen met witgoed. De politie onderzoekt of deze spullen ook van diefstal afkomstig zijn.

Gladde banden

Daarnaast zijn er veel andere voertuigen uit het verkeer gehaald die op het parkeerterrein nader onderzocht werden. Opvallend was dat veel automobilisten met gladde banden reden. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. In totaal kregen ruim vijftig bestuurders een bon van de politie. Van bijna 30 personen bleken de benodigde autobescheiden zoals kentekenbewijs, rijbewijs en verzekering niet in orde te zijn. Er zijn zes personen gecontroleerd die niet verzekerd bleken te zijn. Veel bestuurders kregen een bon omdat de technische staat van het voertuigen te wensen overliet, hierbij ging het met name om te gladde autobanden. Ook waren er bekeuringen omdat bestuurders niet-handsfree belden. En vier personen hadden nog bekeuringen openstaan die betaald moesten worden.

Ook het beroepsgoederenvervoer in de vorm van vrachtwagens is gecontroleerd door onder andere de Toezichteenheid Goederenvervoer van het KLPD. dit gebeurde behalve in Akersloot ook in Uitgeest ter hoogte van het pompstation. Er zijn bonnen geschreven wegens ladingen die zo van de vrachtwagen konden vallen, overbelading en het niet beschikken over de benodigde papieren voor de lading.

De controleurs van de motorrijtuigenbelasting bekeurden in totaal acht personen. Wegens onder andere het rijden met een LPG installatie terwijl het kenteken op benzine stond, het niet beschikken over een eurovignet en het rijden met een kampeerauto die zo niet meer was ingericht. Dit betekent een naheffing van de belasting.

Laatst gewijzigd 29-05-2007 17:08 | © Politie Noord-Holland Noord |