Provincie Utrecht

Utrecht koopt noordelijk deel van Fort aan de Buursteeg

Provincie Utrecht koopt noordelijk deel van Fort aan de Buursteeg

29-5-2007 -

Eerste strategische grondaankoop van provincie

De provincie Utrecht heeft op 29 mei het noordelijk deel van het Fort aan de Buursteeg in de gemeente Renswoude aangekocht van Vakantiepark De Batterijen. Het fort is het grootste verdedigingswerk van de Grebbelinie en zal op termijn onder meer worden ingericht als bezoekerscentrum voor de gehele Grebbelinie.

De aankoop van het Fort aan de Buursteeg is ook de eerste strategische aankoop van de provinciale Grondbank waarbij het instrument van actief provinciaal grondbeleid is ingezet.

Het Fort aan de Buursteeg stamt uit 1786 en bestaat uit twee delen. Het zuidelijke deel (ten zuiden van de spoorlijn Arnhem-Utrecht) is nog volledig in tact en in het bezit van Staatsbosbeheer. Aan de noordelijke kant ligt momenteel camping De Batterijen. Met het oog op de herinrichting van het fort is met de huidige eigenaar van de camping afgesproken dat deze camping over drie jaar wordt overgedragen aan de provincie Utrecht. Tot die tijd kunnen de huidige gebruikers van de camping gebruik blijven maken van de aanwezige voorzieningen. De huidige campingeigenaar heeft de campinggebruikers geïnformeerd over een tegemoetkomingsregeling. Zij waren al eerder op de hoogte van de aankoopplannen en zijn toen geïnformeerd over beëindiging van de camping.

Grebbelinie
De aankoop van het noordelijk deel van het Fort aan de Buursteeg past in het programma Versterking Grebbelinie, een van de strategische uitvoeringsprogramma uit het Meerjaren Actieprogramma (MAP) van het Streekplan Utrecht 2005. Dit betekent dat op initiatief van de provincie Utrecht en in samenspraak met een groot aantal partijen (provincie Gelderland, twaalf gemeenten, waterschap, Staatsbosbeheer en diverse andere organisaties) een gebiedsvisie "De Grebbelinie boven water!" is opgesteld. In deze visie zijn elf sleutelprojecten benoemd. De provincie Utrecht is trekker van dit project. Met de aankoop van De Batterijen wordt het mogelijk gemaakt het belangrijkste sleutelproject te realiseren. In samenspraak met betrokken partijen en belanghebbenden zal de komende tijd een plan worden opgesteld gericht op een integrale gebiedsontwikkeling voor het Fort en zijn omgeving. Onderdelen daarbij zijn een bezoekerscentrum dat als startpunt kan dienen voor een bezoek aan de Grebbelinie. Het fort zelf wordt hersteld door het uitbaggeren van grachten en het herstel van wallen. Het gaat daarna open voor het publiek. Rond het fort worden ook nieuwe wandel- en fietspaden aangelegd om het gebied voor de recreant nog aantrekkelijker te maken.

Meer informatie: www.provincie-utrecht.nl/grebbelinie Over de camping: Vakantiepark De Batterijen, Ieke Nap, telefoon 0318 - 57 41 64.

Meer informatie: Anton Logemann, telefoon 06-53 13 33 95