Ingezonden persbericht


Datum: 29 mei 2007

Succesvol `Weekend van het Varken'

Ruim 5.500 mensen hebben op zaterdag 26 en zondag 27 mei een bezoek gebracht aan zichtstallen bij varkenshouders, verspreid over het land. Tijdens het eerste `Weekend van het Varken' kon het publiek varkens kijken op moderne, toekomstgerichte varkensbedrijven. Het weekend is een onderdeel van de campagne `Stap in de Stal'. Stichting Varkens in Zicht, organisator van de campagne, spreekt van een succes; het aantal bezoekers was zelfs iets hoger dan waarop was gehoopt. De deelnemende varkenshouders hebben de positieve aandacht voor de sector zeer gewaardeerd, blijkt uit de eerste reacties vanaf de verschillende locaties. Zowel zeugenbedrijven, vleesvarkensbedrijven als gesloten bedrijven, binnen het netwerk aan zichtstallen van Varkens in Zicht, konden worden bezocht.

Het doel van de landelijke manifestatie was het Nederlandse publiek nader kennis te laten maken met de intensieve varkenshouderij. Er wordt veel geschreven en gesproken over de varkenshouderij, maar veel mensen weten niet hoe een varkensbedrijf er van binnen uitziet. De campagne Stap in de Stal is bedoeld om iedereen in Nederland te laten weten dat je gratis én zonder afspraak bij een varkenshouder kunt gaan kijken. Door een zichtstal te bezoeken krijgt de bezoeker een beeld van de moderne, toekomstgerichte varkenshouderij. Burgers kunnen zo zelf bepalen hoe zij aankijken tegen de intensieve varkenshouderij.

Landbouwminister Gerda Verburg verrichtte op 15 mei, samen met ambassadeur Bennie Jolink, de aftrap van de campagne. "De varkenshouderijsector neemt met deze campagne haar verantwoordelijkheid en levert een vernieuwende bijdrage aan het transparant maken van de moderne varkenshouderij en de noodzakelijke dialoog met de samenleving".

Stichting Varkens in Zicht wil de varkenssector inzichtelijker en toegankelijker maken. Dat gebeurt via zichtstallen. Dit zijn kijkruimtes in varkensstallen waar iedereen van heel dichtbij met eigen ogen kan zien en ervaren hoe varkens gehouden worden. Op dit moment beschikt Varkens in Zicht over 10 zichtlocaties, welke dagelijks geopend zijn voor bezoek. De zichtstallen voldoen aan de eisen uit het Varkensbesluit zoals deze, vanaf 2013, voor alle varkensbedrijven gelden.