Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Onderzoek naar ADHD wint Nationale Kinderkroon 2007

Kinderjury van Stichting Kinderpostzegels Nederland reikt onderscheiding uit aan Stichting Kind en Gedrag

Amsterdam, 29 mei 2007 - De Nationale Kinderkroonjury 2007 heeft het onderzoek naar ADHD van Stichting Kind en Gedrag tot winnaar van de Nationale Kinderkroon 2007 uitgeroepen. Deze onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste project dat Kinderpostzegels financieel steunt. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen vormde dit jaar het decor voor de feestelijke bekendmaking. De publieksprijs ging naar het boek over kindermishandeling "Wij hebben levenslang" van Daniëlle Vogels in samenwerking met het Advies en Meldpunt Kindermishandeling Gelderland.

Onderzoek reduceert 60% van ADHD gevallen
Kinderen met ADHD hebben vaak grote gedragsproblemen, zowel thuis als op school. De exacte oorzaak van deze stoornis is onbekend. Stichting Kind en Gedrag maakt onderzoek mogelijk naar de invloed van voeding op ADHD. Kinderen die meedoen aan dit onderzoek volgen vijf weken lang een speciaal dieet. Door het ADHD Research Centrum wordt onderzocht of het ADHD-gedrag hierdoor vermindert. Ruim 60% van de kinderen die tot nu toe dit dieet hebben gevolgd, vertoont grote gedragsverbeteringen: bij deze kinderen is geen sprake meer van ADHD. Door dit onderzoek kan voorkomen worden dat kinderen met ADHD ten onrechte medicijnen moeten gebruiken.

Juryoordeel
Om tot een goed juryoordeel te komen hebben de twee juryteams de zes genomineerde projecten zelf bezocht. "Alle projecten waren erg indrukwekkend. Ze verdienen het eigenlijk allemaal om te winnen. Maar dit project heeft het echt heel erg goed gedaan. Vóór de kinderen het dieet volgden hadden ze problemen thuis en op school, maar nu gaat het een heel stuk beter met ze. Ze hoeven niet eens meer medicijnen te gebruiken! De kinderen merken zelf ook goed dat het helpt, ze vinden het daardoor minder vervelend dat ze sommige dingen niet mogen eten. De kinderen hebben hier ook in de toekomst heel erg veel aan." Nationale Kinderkroon
Kinderpostzegels steunt ieder jaar honderden projecten in binnen- en buitenland voor kinderen in moeilijke omstandigheden. Dankzij de Nationale Kinderkroon kunnen kinderen die aan de Kinderpostzegelactie hebben meegedaan, heel direct in aanraking komen met enkele Nederlandse initiatieven. De juryleden, van basisscholen uit Mildam en Barendrecht, zijn geselecteerd dankzij hun enthousiaste en originele sollicitatiebrieven. Naast de vakjuryprijs wordt jaarlijks de publieksprijs uitgereikt. Alle kinderen in Nederland konden de afgelopen weken hun stem uitbrengen op hun favoriete project via de website van Kidsweek en Kidsweek Junior (www.kidsweek.nl/kinderkroon). De genomineerde projecten staan in het teken van het jaarthema 'Een Veilig Thuis'. Ze leveren elk op hun eigen manier een bijzondere bijdrage aan een veilige leefomgeving voor kinderen. Kijk voor meer informatie over de Nationale Kinderkroon en Stichting Kinderpostzegels Nederland op www.kinderpostzegels.nl.

(