--------------------------------------------------------------------------
    Zetes krijgt opdracht van Belgische overheid voor nieuwe generatie    
                 middleware inzake Belgische e-ID-kaarten                 
--------------------------------------------------------------------------


Brussel, 29/05/2007


- Een belangrijke stap voor uitbreiding van functionaliteiten binnen het Belgische e-ID-kaartproject

- Een bevestiging van de uitstekende knowhow van Zetes op het gebied van e-ID

Na een internationale openbare aanbesteding heeft Zetes (Euronext Brussel: ZTS) een nieuw contract voor twee jaar in de wacht gesleept bij Fedict (de Belgische Federale Overheidsdienst voor Informatie- en Communicatietechnologie) voor een verdere uitbreiding en verbetering van de middlewaretools ("pilot software") die zorgen voor de interface tussen de Belgische e-ID-cards en alle burgers en informatiesystemen.

In 2002 nam de Belgische regering met de lancering van het nationale project voor e-ID-kaarten het voortouw inzake publieke beveiligde identiteitsdocumenten in Europa. Op dit ogenblik heeft al meer dan 50% van de Belgische inwoners ouder dan 12 een elektronische identiteitskaart. Bij de start van het project werd Zetes gekozen als voornaamste leverancier voor de productie, personalisering en distributie van de kaarten en voor de softwareontwikkeling, waaronder de middleware voor Belgische e-ID-cards.

Vier jaar later lanceerde Fedict een internationale openbare aanbesteding voor de ontwikkeling van een volledig nieuwe generatie middleware met het oog op:


- een verdere uitbreiding en verbetering van de middlewaretools voor Belgische e-ID-cards ter uitbreiding van het aantal functies van de huidige versie;

- de implementatie van hoogwaardige beheersprocedures en diensten op basis van ITIL-methodes en frameworks (IT Infrastructure Library), om zo de kwaliteit van deze nieuwe generatie en volgende versies te garanderen.

Bewijs van kwaliteit
Zetes is bijzonder trots dat het in deze zeer open en uitdagende omgeving het contract voor de nieuwe ontwikkeling kreeg toegewezen.

Ronny Depoortere, Senior VP Zetes PASS: " Door opnieuw voor Zetes te kiezen onderschrijft Fedict de hoge kwaliteit van onze e-ID-tools en eerdere projecten die werden geïmplementeerd voor de eerste generaties middleware voor Belgische e-ID-cards. De e-ID-tools werden onlangs ook gebruikt in het Portugese project rond ID-kaarten voor burgers, waarvoor Zetes aangepaste middlewaretools mocht leveren. Door de ITIL-methodologie in ons PASS-team te implementeren zullen al onze People-ID klanten kunnen genieten van een betere kwaliteit van onze diensten."

"De doelstelling van Fedict is de ondersteuning van de ontwikkeling van applicaties met elektronische identiteitskaarten (e-ID) in de openbare en de privésector.", zegt Jan Deprest, Voorzitter van Fedict. "Daarom heeft Fedict een Europese openbare aanbesteding uitgeschreven, en uiteindelijk is Zetes voor de komende twee jaar gekozen als leverancier van de pilot voor de e-ID card software. De pilot software wordt gratis geleverd aan de burgers en ontwikkelaars (downloadbaar via de site eid.belgium.be). De pilot software biedt tevens voordelen als veiligheid, interoperabiliteit, integratie met de voornaamste besturingssystemen (Microsoft, Linux, Apple) en flexibiliteit voor aanpassingen op de e-ID-card."
--------------------------------------------------------------------------
                                   END                                    
--------------------------------------------------------------------------