Gemeente Twenterand


Dinsdag 29 mei a.s. om 19.30 uur in het gemeentehuis in Den Ham

Nieuwe Nederlanders in het zonnetje tijdens naturalisatieceremonie

In het kader van de naturalisatieceremonie, die sinds januari 2006 mogelijk is in Nederland, zal burgemeester Koetje de Bekendmaking van verlening van het Nederlanderschap uitreiken aan zes 'nieuwe Nederlanders' woonachtig in de gemeente Twenterand. Deze ceremonie vindt plaats op dinsdag 29 mei a.s. om 19.30 uur in het gemeentehuis in Den Ham. Tijdens deze ceremonie wordt uitdrukkelijk stilgestaan bij de verlening van het Nederlandse staatsburgerschap en worden deze nieuwe Nederlanders extra welkom geheten. "Nederlander worden en burger van deze democratische rechtsorde is een gebeurtenis waarop nieuwe Nederlanders trots kunnen zijn. Omgekeerd is Nederland blij met het feit dat mensen ervoor kiezen Nederlander te worden", aldus Koetje.

Met deze ceremonie wordt inhoud gegeven aan de bijzondere band die door de naturalisatie tot stand komt tussen het Koninkrijk en de nieuwe staatsburger. "Deze ceremonie benadrukt op zeer individuele en persoonlijke wijze het belang dat de overheid hecht aan de vrijwillige keuze voor de Nederlandse nationaliteit. Het ligt voor de hand dat een dergelijk welkom plaatsvindt op het niveau waar de overheid het dichtst bij de burger staat, namelijk het lokale niveau", aldus burgemeester Koetje.

Verplicht
De naturalisandi en optanten dienen verplicht aanwezig te zijn bij deze ceremonie. Als de Koningin na 1 oktober 2006 een naturalisatiebesluit tekent en de betrokkene verschijnt niet binnen een jaar op de ceremonie, dan wordt hij of zij geen Nederlander en moet hij of zij een nieuwe aanvraag om naturalisatie indienen. Vanaf 1 januari 2006 zijn gemeenten verplicht een naturalisatieceremonie te houden, in ieder geval op de nationale naturalisatiedag (24 augustus). Daarnaast mogen gemeenten zelf gemeentelijke ceremoniedagen organiseren op andere data.