Gemeente Gouda


het is weer tijd voor iets leuks in de straat (7-5-2007)

Dinsdag 29 mei is het in Europa officieel de dag van de buren. De gemeente sluit aan bij dit initiatief en roept bewoners op iets leuks in de straat te organiseren met hun buren. De gemeente vindt het belangrijk dat mensen belangstelling hebben en tonen voor degenen met wie ze in nabijheid leven. En wie zijn er dichterbij dan de buren! In Gouda duurt de burendag langer dan de Europese dag, namelijk van dinsdag 29 mei tot en met zondag 3 juni.

Wat is de bedoeling van de Goudse burendagen? Minimaal vijf buren die op verschillende huisnummers wonen, organiseren samen een bijeenkomst voor de buurt. Dat mag op straat, op de stoep, in de tuin, op het plein, waar ze maar met z'n allen kunnen zitten. De gemeente kan zorgen voor een vergunning, wegafsluiting, tafels, parasollen, servetten, bekertjes, ballonnen en stoepkrijt. Het enige wat Gouwenaars zelf met hun buren moeten verzinnen, is wat ze op tafel zetten en wat ze gaan doen!

fotowedstrijd en ansichtkaarten
De gemeente wil graag dat er foto's gemaakt worden van het burengevoel op de georganiseerde buurtfeesten. Deelnemers kunnen hun fotos mailen naar John van Dijk, e-mail john.vandijk@gouda.nl. De foto waarop het burengevoel het beste is vastgelegd, wint een prijs van 500 euro. De gemeente organiseert deze wedstrijd in samenwerking met de Goudse Post. Daarnaast krijgen alle straten van één foto, geselecteerd door gemeente en Goudse Post, een set ansichtkaarten met daarop 'Groeten van de buren van de '.

europees evenement
In 1999 is in Parijs het initiatief voor het fêtes des voisins (feest van de buren) ontstaan. Aanleiding was de gedachte dat er tegenwoordig makkelijker contact gelegd wordt met de andere kant van de wereld dan met de buren. De burendag heeft als doel: het tegengaan van afzondering en individualisme door met elkaar een leuke ontmoeting te organiseren. Inmiddels is de burendag uitgegroeid tot een Europees evenement van formaat met toenemend succes. In 2006 deden in 22 Europese landen al 580 steden mee. En dit jaar sluit ook Gouda zich hierbij aan.

Alle informatie, ook over aanmelding, vindt u op www.gouda.nl/burendag. En ook de Goudse Post besteedt de komende weken aandacht aan de Goudse burendagen.