Voedsel en Waren Autoriteit

Onderzoek naar handhavingsstijlen VWA

25 mei 2007 - nieuwsbericht

Op dinsdag 29 mei start een onafhankelijk onderzoek naar handhavingsstijlen van controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de manier waarop de geïnspecteerde bedrijven deze stijlen ervaren.

Het doel van het onderzoek is om zicht te krijgen op de praktijk en werkbaarheid van het nieuwe uitgangspunt van de VWA: 'zacht waar het kan, hard waar het moet'. Bij deze manier van toezicht gaat het erom het toezicht toe te spitsen op de mogelijkheden en motieven van de gecontroleerde bedrijven om wetten na te leven. Veel bedrijven leven de regels na. Maar soms kennen bedrijven de regels niet, of kan men ze niet goed naleven. Het komt ook voor dat men niet wíl naleven. Daarom moet de VWA in haar optreden met verstand en gevoel opereren. In het onderzoek staat de vraag centraal of controleurs in staat zijn om die handhavingsstijl toe te passen die aansluit op de motieven en mogelijkheden van bedrijven om wetten na te leven.

In totaal worden ongeveer 500 bedrijven in de sector levensmiddelen in het onderzoek betrokken. De productiebedrijven worden niet in het onderzoek betrokken. Een onderzoeker van de Eramus Universiteit loopt mee met controleurs in de regio's Noordwest, Zuidwest en Oost. Hij observeert tijdens de inspecties en vraagt het gecontroleerde bedrijf een vragenlijst in te vullen. De VWA vindt het belangrijk dat bedrijven zich uitspreken over de nieuwe manier van toezicht die de VWA als richtlijn voor de komende jaren heeft gekozen. Op basis van de resultaten van het onderzoek wil de VWA haar werkwijze verder verbeteren.

Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de interdepartementale projectgroep 'Handhaving en gedrag' onder leiding van het ministerie van Justitie, waarin ook de VWA zitting heeft. Het veldonderzoek neemt een jaar in beslag. De resultaten worden eind 2008 gepubliceerd door het Expertisecentrum Rechtspleging en Rechtshandhaving van het ministerie van Justitie en door de VWA. Mede op basis van de resultaten van dit onderzoek wil de projectgroep conclusies trekken over een optimale aanpak van de handhaving.

Meer informatie:

* Rapport Handhaven met verstand en gevoel