Gemeente Heerlen

Uitnodiging MilieuOntmoetingsProgramma 2007
Basisschoolkinderen op zoek bij milieubewuste bedrijven

Van 29 mei - 8 juni vindt voor de 3e keer het MilieuOntmoetingsProgramma (MOP) plaats. Diverse basisscholen uit Heerlen gaan dan op bezoek bij een bedrijf of organisatie in hun buurt. In totaal vinden in deze twee weken ruim 40 ontmoetingen tussen scholieren en ondernemers plaats. Door kinderen op een speelse manier in aanraking te brengen met milieu wil de gemeente Heerlen bereiken dat natuur en milieu een meer vanzelfsprekende plaats gaat innemen. De leerlingen krijgen te zien hoe het productieproces van het bedrijf is en vooral wat er wordt gedaan voor het milieu. Zo gaan ze bijvoorbeeld op bezoek bij Theater Heerlen, Ikea Heerlen, Zilverzandgroeve Beaujean, Nieuwsdruk Limburg, Akkerbouwbedrijf Marlies Grooten, Mediaan en Benzenraderhof Huynen.

In 1999 werd het MOP vanuit België geïntroduceerd en het bleek een groot succes te zijn. In 2003 werd het MOP voor het eerst in de gemeente Heerlen georganiseerd samen met het Centrum voor Natuur- en MilieuEducatie (CNME) Parkstad Limburg. In de provincie Limburg doen dit jaar acht gemeentes mee aan het programma.

Voor scholen is het een fantastische gelegenheid om 'het milieu' in de praktijk te zien. Tijdens het bezoek krijgen de kinderen een activiteit aangeboden met de nadruk op het milieu. Zo kunnen ze het milieu in al zijn zichtbare en minder zichtbare facetten ontdekken. Ze zien in de praktijk wat volwassenen aan milieubesparing doen. Bijvoorbeeld: wat doen ze met afval? Hoe besparen ze energie? Gebruiken ze milieuvriendelijke of duurzame grondstoffen? Het streefdoel van MOP is dat een duidelijke milieuboodschap wordt overgedragen. De MOP-weken worden elke 2 jaar in Heerlen georganiseerd in samenwerking met het CNME.

Energieke stad
Heerlen heeft iets met energie, duurzaamheid en klimaat. De stad wil een positieve bedrage leveren aan de verbetering van het klimaat en een voorbeeldfunctie vervullen. Burgers en partijen moeten aangezet worden om energie te besparen of te investeren in duurzame energie. Energie is onlosmakelijk verbonden met de identiteit van de stad. Heerlen bouwt een brug van het oude energieverleden, de mijnen, naar een toekomst vol duurzame energie en leveringszekerheid. Nieuwe energie is ook hèt economisch speerpunt van de stad. In het Klimaatbeleidsplan Heerlen 2004-2010 krijgen onze hoge ambities vorm in ruim 50 projecten op verschillende beleidsterreinen. Het MOP past prima binnen deze Heerlense ambitie. Net zoals bijvoorbeeld het Mijnwaterproject (Climate Star 2005), E-Avantis, de KRO-Energy Survival, het TELI-project in 2003, de TELI-Energiecompetitie 2007-2008, de pilot Duurzaam Inkopen en de Actie Energiezuinig Wonen.

Uitnodiging voor de redactie:
Wij nodigen u van harte uit om zelf een ontmoeting mee te maken. U bent welkom bij het bezoek aan Theater Heerlen op dinsdag 29 mei van 13.30 tot 14.30 uur. Lex Smeets geeft dan samen met 3 basisscholen het officiële startsein voor het MilieuOntmoetingsProgramma 2007.

Meer informatie: www.moplimburg.nl

HEERLEN, 24 mei 2007
Concernstaf Communicatie Reina Cobussen
(045) 560 40 70 of 06 - 30731041 (buiten kantooruren) persvoorlichting@heerlen.nl


-----------------------


---- --