Gemeente Tiel


Presentatie fotoboek Moluks waterproject

Op dinsdag 29 mei 2007 overhandigt mevrouw Matakena namens de Stichting Air Bersih Lokki een fotoboek aan burgemeester de Vreeze en wethouder Gradisen over het waterproject Lokki. In het boek staat een compleet overzicht van het waterproject dat inmiddels succesvol is afgerond. In 1997 heeft mevrouw Matakena in Tiel de stichting Air Bersih Lokki opgericht. Deze stichting wilde in het dorp Lokki op het eiland Seram in de Molukken een project voor schoon drinkwater realiseren. Dit is gelukt. Het water uit één of twee bronnen gaat nu door gesloten buizen naar het dorp, zodat er geen kans is op vervuiling.

Noodhulp
In 1998 brak een burgeroorlog uit op de Molukken, die ook oversloeg naar het eiland Seram. In 1999 werd het dorp Lokki volledig verwoest en zijn alle inwoners gevlucht. De stichting heeft toen besloten om de ingezamelde gelden voor zover mogelijk in te zetten voor noodhulp, dit uiteraard in overleg met de geldverstrekkers. De noodhulp is goed besteed geweest, want in 2002 kon worden begonnen met de wederopbouw van het dorp Lokki. Eind 2003 woonden er in Lokki weer 450 gezinnen en in 2004 kon de uitvoering van het waterproject starten.

Subsidies en fondsen
De stichting heeft de afgelopen jaren regelmatig een beroep gedaan op de gemeente Tiel. Uit het gemeentelijk budget
Ontwikkelingssamenwerking is, verspreid over zeven jaar, subsidie beschikbaar gesteld om het doel van de stichting mede mogelijk te maken. In totaal is er circa euro 20.000,- toegekend in directe subsidie en door het aanbieden van faciliteiten via de gemeentelijke drukkerij. De stichting heeft ook een grote inventiviteit en creativiteit getoond bij het elders verwerven van fondsen, bijvoorbeeld bij de Nationale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (NCDO).

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 24 mei 2007