Ingezonden persbericht


'Gedeputeerde moet alsnog bezwaar maken'

SP TEGEN UITBREIDING VLIEGVELD WENNINGFELD BIJ WINTERSWIJK

Arnhem, 28 mei 2007

De Gelderse SP wil met een motie tijdens de statenvergadering van 29 mei de provincie opdragen toch bezwaar te maken tegen de uitbreiding van het Duitse vliegveld Wenningfeld net over de grens bij Winterswijk. Gedeputeerde Verdaas is van plan om niet langer formeel bezwaar aan te tekenen. De actievoerende bewoners zijn net als de SP zeer teleurgesteld in dit voornemen. De gemeente Winterswijk zal wel bezwaar maken tegen de uitbreiding.

Vliegveld Wenningfeld wil de start- en landingsbaan uitbreiden en heeft daarvoor een vergunning aangevraagd bij de Bezirksregierung Munster. Met een investering van miljoenen euro's wordt de baan verlengd tot 1800 meter waardoor zwaardere vliegtuigen kunnen stijgen en landen. Bovendien kan het aantal vluchten met de nieuwe vergunning minstens verdrievoudigen (van 500 naar 1500 in de categorie zakenjets) en blijven nachtvluchten toegestaan. Gevolg hiervan is een toename van de overlast in Winterswijk voor bewoners en recreanten. Die komen naar dit waardevolle en beschermde gebied voor de rust en als die weg gaan blijven dan heeft Winterswijk dus naast een ecologische ook een grote economische schade van de uitbreiding.

Provinciale Staten hebben zich daarom eerder (in 2005) kritisch opgesteld in een brief aan de Duitse autoriteiten maar deze hebben alle geuite bezwaren resoluut van de hand gewezen en nu ligt de vraag voor om wel of geen bezwaar aan te tekenen. Gedeputeerde Verdaas wil de juridische strijd nu ineens opgeven en hoopt op overleg. Hij zegt dat er geen gronden zijn waarop met succes bezwaar gemaakt kan worden. Hij heeft daarbij echter nagelaten om zich goed te informeren bij Duitse rechtsdeskundigen. Bewoners verenigd in het IPW (Internationaal Platform Wenningfeld) hebben dat wel gedaan en zien goede mogelijkheden voor een succesvol bezwaar. Ook de gemeente Winterswijk heeft na druk vanuit de raad besloten bezwaar aan te tekenen.

De SP wil de gedeputeerde met een motie (aangekondigd tijdens de commissie van 9 mei) opdragen alsnog bezwaar te maken. Dit kan nog tot 4 juni. Statenlid Eric van Kaathoven: 'Ik snap niets van deze koerswijziging van Verdaas. Eerst werd betwijfeld of deze vergunning wel tot meer vluchten en dus overlast zou leiden. Dat is nu erkend door de gedeputeerde nadat de bewoners dat aantoonden. En nu zegt hij dat we geen kans maken met een bezwaar terwijl Duitse deskundigen het tegendeel beweren. Zij waarschuwen ook dat een overleg gezien de Duitse bestuurscultuur en belangen op zijn best boterzacht is. Opnieuw lijkt het dus dat alleen de bewoners hun huiswerk hebben gedaan. En ondertussen, en dat is het meest bizarre, zegt hij wel degelijk tegen de uitbreiding te zijn. Dat is het een zeggen en het ander doen.'

U kunt de concept brief van gedeputeerde Verdaas, de motie en andere stukken opvragen bij ondergetekende.

Meer informatie en woordvoering: Eric van Kaathoven (06-48964478) Indien niet te bereiken kunt u het ook proberen bij Agnes Lewe, 06-30125359