KNHS


Boeiende strijd in NK's enkel- en tweespan paard 28 mei 2007

Jan van den Broek en Harry Verstappen zegevieren met overmacht

ZELHEM (KNHS) - De Nederlandse Kampioenschappen voor enkel- en tweespannen paarden werden tijdens de Pinksterdagen in Zelhem als onderdeel van de Achterhoekse Paardendagen verreden. Veel publiek volgde op Pinksterzondag de verrichtingen van de menners in het hindernistraject, terwijl de deelnemers ook bij het afsluitende onderdeel op maandag, de vaardigheidsproef, niet over belangstelling van publieke zijde hadden te klagen.

In het Nederlands Kampioenschap Enkelspan Paard ging de titel voor de vierde achtereenvolgende maal naar de inmiddels 67-jarige Jan van den Broek uit Nistelrode met de elfjarige Oscar (v. Inspekteur - die onder andere onder Marlies van Baalen en nu onder Marrigje van Baalen succesvol werd uitgebracht in de dressuursport - uit een moeder van Goodwill). Van den Broek vond dat hij een lekker dressuurproef had gereden, die winnend werd afgesloten, waardoor hij zich in de marathon niet heel druk hoefde te maken. "Ik vond het een mooie marathon met fijne hindernissen. Wij komen van het zand, dus daar hadden we geen problemen mee. In de vaardigheidsproef tussen de kegels kreeg ik even problemen tussen de elfde en twaalfde doorgang. Oscar werd iets te sterk, waardoor ik hem even terug moest nemen", aldus een tevreden winnaar, die elke wedstrijd niet alleen steeds opnieuw geniet, maar er ook voor gaat om te winnen. "Zolang niemand me voorbij rijdt heb ik er veel plezier in", aldus Van den Broek.
Dat hij nu voor de vierde maal achtereen kampioen van Nederland is geworden heeft de menner volgens eigen zeggen aan zijn paard te danken. "Onze paarden doen in hun eentje hetzelfde werk als twee paarden bij de tweespannen". In de toekomst verwacht hij hoofdzakelijk concurrentie van Christiaan Provoost. "Christiaan heeft een heel best paard, dat nog jong is en sterker moet worden en dat zal volgend jaar een spannende strijd tussen ons beiden kunnen worden". Provoost (Domburg) stond na de dressuur op de tweede plaats in het klassement, op tien punten achterstand op Van den Broek, en die kon hij niet meer goed maken in het vervolg van de wedstrijd. De achterstand werd in de vaardigheid nog groter, omdat Van den Broek één bal van de kegels liet rollen, terwijl Provoost twee ballen liet rollen en strafpunten kreeg voor het overschrijden van de tijd. Henk Radstake (Epe) profiteerde optimaal en klom van een vierde plaats in de dressuur, via een derde plek in de marathon en de zege in de vaardigheid op naar de tweede plaats in het eindklassement. Jan Moonen (Loon op Zand) zegevierde in de marathon en zette Jan van den Broek op behoorlijke achterstand, maar daarmee kon Moonen de elfde plek in de dressuur niet voldoende compenseren. Toen ook er nog een bal viel in de vaardigheid bleek de vierde plek in de eindstand het hoogst haalbare.

Tweespan Paarden

Bij het NK Tweespan Paarden ging de zege naar Harry Verstappen (49) uit Eersel. In de marathon was Verstappen al langere tijd een sterke rijder, maar in de dressuur kwam de menner nog wel eens iets te kort. Met de aankoop van Tsandikos, een zoon van Larino uit een volle zus van de hengst Samber, lijkt Verstappen dat probleem te hebben opgelost. "Ik heb nu de beschikking over drie bonte paarden, waarvan ik de zevenjarige Tsandikos voor de dressuur gebruik. Een heel fijn paard met beste bewegingen en met dat paard voor het rijtuig werd ik vijfde in de dressuur, met weinig achterstand - iets meer dan vijf punten - op de winnaar van dat onderdeel, Mieke van Tergouw (Beekbergen). In de marathon kan ik soms wel tien punten goedmaken, maar als de achterstand zoals bij mij gebruikelijk was in de dressuur te groot is, lukt je dat nooit. Met Roelanda Petronella en Olivier, die beiden van Zakerno afstammen en alle twee een van een volbloed vader afstammende moeder hebben, sloot ik de marathon winnend af, met ruim dertien punten voorsprong op Mieke van Tergouw en bijna vijftien punten voorsprong op Riny Rutjens (Weert), die na de dressuur nog tweede stond. Dat er in de vaardigheid een bal van de kegels viel was jammer, maar ik kon mij er drie permitteren", aldus een dolgelukkige Verstappen, die zijn zinnen heeft gezet op deelname aan het WK in Polen, dat in de eerste week van september wordt gehouden. "Mijn doel in het leven is om de marathon op het WK winnend af te sluiten. Daar zal ik zo rijden dat ik alles in de praktijk breng wat ik de afgelopen 25 jaar heb geleerd. Ik ben een heel gelukkig en blij mens met dit kampioenschap en hoop dat ik me na de derde plek in de eerste selectiewedstrijd in Oldenzaal en nu deze overwinning nog steeds ik de kijker bevind van de bondscoach!", aldus Verstappen, die lovend is over de inzet van Tjeerd Velstra. "Van hem en van Chardon krijg ik tips waar ik als menner wat aan heb".
De dressuur werd winnend afgesloten door Mieke van Tergouw, die met een geheel nieuwe aanspanning in de baan verscheen. Daardoor moest zij in de marathon behoorlijk terrein prijsgeven (14de), terwijl zij de schade in de vaardigheid tot één afgeworpen bal beperkt wist te beperken. Uiteindelijk eindigde Van Tergouw als derde, achter Tom Engbers (Vasse), die na een achtste plaats in de dressuur via een tweede plek in de marathon opklom naar een vierde plaats in het tussenklassement. Omdat Raymond Letteboer (Geesteren) en Ben Gosschalk (Epe) twee ballen van de kegels lieten rollen zakten zij van zilver en brons na dressuur en marathon naar de plaatsen vier en vijf, en klom Engbers, die maar één bal afwierp, op naar het zilver.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Nederlands Kampioenschap Samengestelde Menwedstrijd, enkelspan paard:


1) Jan van den Broek (Nistelrode) - 110,05

2) Henk Radstake (Epe) - 115,50

3) Christiaan Provoost (Domburg) - 126,99

4) Jan Moonen (Loon op Zand) - 132,78

5) Frank van der Vegt (Hoogeloon) - 136,84

Nederlands Kampioenschap Samengestelde Menwedstrijd, tweespan paard:


1) Harry Verstappen (Eersel) - 112,63

2) Tom Engbers (Vasse) - 120,40

3) Mieke van Tergouw (Beekbergen) - 121,22

4) Raymond Letteboer (Geesteren) - 121,44

5) Ben Gosschalk (Epe) - 122,73

Foto: Jacob Melissen.