Verbond van Verzekeraars

Kansen voor Franse verzekeraars

Met de nieuwe president Nicolas Sarkozy gaat er niet alleen een andere wind waaien voor de Franse bevolking, maar ook voor de Franse verzekeringsmarkt. Sarkozy is het meest pro-verzekeraars, concludeert Insurance Day, en zijn regime kon wel eens kansen bieden.

In Frankrijk spelen momenteel een paar grote themas die de verzekeringsbranche raken, zoals het vraagstuk van natuurrampen. Omdat die qua frequentie steeds meer toenemen, is de vraag of de staat moet blijven opdraaien voor de schade of dat de burger ook een stukje eigen verantwoordelijkheid heeft in het voorkomen/beperken ervan. Sarkozy is geneigd tot het laatste, al moet solidariteit wat hem betreft wel voorop blijven staan. Hij ziet een grote rol voor verzekeraars bij het betaalbaar houden van grote rampen.
Ander belangrijk onderwerp is de introductie van class actions, die in Frankrijk onoverkomelijk lijkt: vrijwel alle politieke partijen zijn er (in min of meerdere mate) voorstander van. Bij class actions worden individuele klachten van consumenten gebundeld. Met name de socialistische verkiezingsverliezer Ségolène Royal vindt die mogelijkheid noodzakelijk in een systeem waarbij grote bedrijven hun positie soms misbruiken. Hoewel ook Sarkozy het principe onderschrijft, vindt hij tegelijkertijd dat moet worden voorkomen dat class actions tot enorm hoge schadevergoedingen leiden. Op het gebied van medische aansprakelijkheid tot slot is de kersverse president voorstander van een soort verzekeringspool voor de meest risicovolle medische beroepen.

Verzekerd!, mei 2007