Vereniging Milieudefensie


Milieudefensie doet oproep tegen Rijnlandroute

In een brief aan alle gemeenteraden in de Leidsche regio doet Milieudefensie een oproep stelling te nemen tegen de aanleg van de Rijnlandroute (N11 / A11), die dwars door een waardevol weidevogelgebied, langs de Leidse wijk Stevenshof, dwars door Voorschoten en door het landgoed Berbice zou moeten gaan lopen. Los hiervan lost de weg de verkeersproblemen elders niet op. 'Het hoofdwegennet in Nederland is zo zoetjes aan wel af', stelt campagneleider Joris Wijnhoven van Milieudefensie. 'Nut en noodzaak van deze weg zijn niet aangetoond, nog los van de milieuproblemen. Laat de gemeenten in de regio een stokje steken voor deze weg'.

Aan de gemeenten in de regio Leiden

Geachte raad(sleden),

Middels deze brief spreken wij graag onze zorg uit over de huidige planvorming rond de zogenaamde RijnlandRoute.Ook uw gemeente neemt middels een aanzienlijke en langjarige financiële verplichting aan het Regionaal Investeringsfonds deel aan dit project.Die verplichtingen zullen vijftien jaar lang een aanzienlijk deel van het vrij besteedbare budget van uw gemeente opslokken. De vraag is dan natuurlijk welke positieve effecten de RijnlandRoute zou hebben en of nut en noodzaak van die weg wel voldoende zijn aangetoond.We zullen het hieronder eerst over de effecten hebben.
De variant via het A11/N11-tracé doorsnijdt een cultuurhistorisch waardevol weidevogelgebied, komt vlak langs de Leidse wijk de Stevenshof te lopen,doorsnijdt Voorschoten,tast het landgoed Berbice aan en maakt de sloop van tientallen woningen en bedrijven nodig.Dit,terwijl is aangetoond dat de bestaande oostwestroute (Lelylaan/Churchilllaan)er niet door wordt ontlast.Realisatie van het project vormt een aanslag op de leefbaarheid,aantrekkelijkheid én luchtkwaliteit van uw regio waar al deze aspecten reeds onder druk staan.Ook wijzen wij op de impact van nieuwe infrastructuur op klimaatverandering.Het is vanuit deze belangen dat wij hopen op een uiterst zorgvuldige voorbereiding en afweging rond dit project. Momenteel moeten wij helaas vaststellen dat het aan deze zorgvuldigheid ontbreekt.Uit de media vernamen wij meermaals dat nut en noodzaak van de weg reeds vast zouden staan.De hiertoe herhaaldelijk aangehaalde 'verkennende'studie heeft dit echter geenszins op deugdelijke wijze aangetoond.Tevens is genoemde studie nog nooit openbaar besproken.Wij onderschrijven hiertoe mede de inhoudelijke,verkeerskundige argumenten zoals bij uw gemeente naar voren gebracht door de Stichting Behoud Stad,Natuur en Landschap Rijnland. Wij dringen er daarom op aan dat,zolang zelfs de verkeerskundige noodzaak van de RijnlandRoute niet is vastgesteld,het in feite zowel voorbarig als inefficiënt is aan te vangen met een 'Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA)'.Toch is dit wat nu door regio,provincie en projectorganisatie wordt bepleit.Een MKBA dient de afweging van verkeerskundige aspecten met overige maatschappelijke belangen.De verkeerskundige waarde van de RijnlandRoute is zoals gesteld echter nog steeds niet aangetoond,anders dan op grond van sterk opgeschroefde en deels absurdistische uitgangspunten. Betreft:Onzorg uldige plan orming rond Rijnland Route Amsterdam,16 mei 2007.Wij roepen u dan ook op stelling te nemen tegen het project in de huidige vorm.Aanleiding voor een dergelijke stellingname achten wij enerzijds de zich steeds sterker profilerende projectorganisatie,anderzijds de onveranderd zwakke verkeerskundige en ruimtelijke argumentatie voor de weg,uw aanzienlijke financiële bijdrage,én het grote,kwetsbare en te beschermen milieubelang in uw regio. Wij achten een dergelijke stellingname op zijn plaats,minstens tot een deugdelijke en openbare verkeerskundige studie de noodzaak heeft aangetoond,en in tweede instantie deze belangen ook in een MKBA in een breder kader zijn afgewogen.Wij betreuren het dat momenteel van een dergelijk,zorgvuldig voorbereidingsproces nog geen sprake is. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roland Kager,inhoudelijk medewerker binnen de campagne Verkeer van Milieudefensie.Zijn directe telefoonnummers zijn 020- 5507425 en 06-29593876. Met vriendelijke groet, Joris Wijnhoven,
campagneleider verkeer Milieudefensie