BKR besluit geen code 3 bij nakomen schikkingsregeling Dexia


29.05.2007 / 08:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting bkr

Stichting bkr

Naar aanleiding van uitspraak Gerechtshof inzake Duisenbergregeling

BKR besluit geen code 3 te registreren bij nakomen schikkingsregeling DEXIA BANK

In 2005 heeft BKR na advies van de Geschillencommissie BKR besloten tot beperkte aanpassing van de registratie voor de Dexia effectenleaseovereenkomsten. Naar aanleiding van de verbindendverklaring van de Duisenbergregeling door het Gerechtshof Amsterdam op
25 januari 2007, heeft BKR besloten om de registratiewijze voor deze overeenkomsten op één punt bij te stellen. Dit is in lijn met het daarop gebaseerde nader advies van de Geschillencommissie.

Dit punt houdt in dat bij overeenkomsten die vallen onder één van de schikkingsregelingen (Duisenbergregeling, Dexia Coulanceregeling, Regeling voor productcombinaties van effectenleasedepot en effectendepot)en waarbij binnen de gestelde termijn aan de regeling wordt voldaan, geen code 3 wordt geregistreerd. Een code 3 geeft aan dat er een afboeking van 250 euro of meer heeft plaatsgevonden. Het besluit geldt ook met terugwerkende kracht voor de overeenkomsten waarbij een van deze regelingen op tijd is nagekomen. Ook in dat geval wordt de code 3 verwijderd.

Hiertoe heeft BKR besloten naar aanleiding van de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam inzake de Duisenbergregeling en het advies dat zij hierover heeft ingewonnen bij de onafhankelijke Geschillencommissie BKR. De uitspraak van het hof en daardoor ook het advies van de Geschillencommissie heeft uitsluitend betrekking op de Duisenbergregeling. Wij hebben besloten dezelfde registratiewijze ook te
hanteren voor de Dexia Coulanceregeling en de Regeling voor productcombinaties. De reden hiervoor ligt in de eenduidigheid van de registratie van Dexia effectenleaseovereenkomsten. Een gemengd registratieregime binnen de Dexia-overeenkomsten die bij BKR geregistreerd zijn, werkt in de toekomst zeer verwarrend en moet worden voorkomen.

De Geschillencommissie heeft haar advies voornamelijk gebaseerd op de redelijkheid van de Duisenbergregeling zoals beschreven in de beschikking van het hof. De commissie vindt de code 3 voor de Duisenbergregeling een verkeerd beeld geven. Het geeft namelijk niet weer dat het een schikking betreft die door de rechter als redelijk is beoordeeld.

Het volledige advies van de BKR Geschillencommissie vindt u op www.bkr.nl.

////Einde persbericht