Openbaar Ministerie

Hoger beroep OM tegen vonnis gewelddadige dood Milan de Groot

29 mei 2007

De rechtbank heeft op 24 mei 2007 vonnis gewezen in de zaak tegen één van de personen die wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Milan de Groot op 4 maart 2006. De rechtbank heeft deze verdachte volgens het strafrecht voor minderjarigen veroordeeld voor doodslag, samen met een ander gepleegd, tot de maximale jeugddetentie voor de duur van 2 jaar en hem voorts de maatregel plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (maatregel PIJ) opgelegd. Het Openbaar Ministerie in Alkmaar heeft hoger beroep aangetekend tegen dit vonnis.

Het Openbaar Ministerie is van mening dat bij de verdachten sprake is geweest van een vooropgezet plan om Milan de Groot te doden en derhalve van moord in plaats van doodslag. Ook is het Openbaar Ministerie van mening dat de verdachte op grond van de ernst van het feit, de omstandigheden waaronder het feit is begaan en de persoonlijkheid van de verdachte (onder meer blijkend uit zijn proceshouding) volgens het meerderjarigenstrafrecht moet worden berecht. Om die reden is op 10 mei 2007 een gevangenisstraf voor de duur van negen jaar geëist.

De verdachte heeft niet mee willen werken aan een objectief en onafhankelijk persoonlijkheidsonderzoek zoals door de rechtbank was bevolen. Hij heeft alleen zijn medewerking verleend aan een persoonlijkheidsonderzoek door deskundigen die op initiatief van zijn raadsman waren ingeschakeld. Blijkens het vonnis heeft de rechtbank haar oordeel te straffen volgens het minderjarigenstrafrecht in belangrijke mate op deze laatste rapportage gebaseerd. Het Openbaar Ministerie stelt zich op het standpunt, zoals ook ter zitting aangevoerd, dat deze rapporten terzijde dienen te worden geschoven gezien de weigerachtige houding van de verdachte ten opzichte van het door de rechtbank bevolen onderzoek. Aangezien de rechtbank in haar vonnis geen overweging heeft gewijd aan dit principiële standpunt, ziet het Openbaar Ministerie ook op dit punt noodzaak de zaak voor te leggen aan een hogere rechter.

Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep bij het Hof in Amsterdam zal plaatsvinden.