Gemeente Utrecht


beantwoording vragen 2007, nr. 69 inzake Pardonregeling

2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
69 Vragen van mevrouw drs. E.M.J. Schell
(ingekomen op 1 mei 2007
en antwoorden verzonden door het college op 29 mei 2007)

In het NRC van zaterdag 28 april wordt vermeld dat er een akkoord is bereikt tussen de ministerraad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de pardonregeling voor voormalig asielzoekers. Door staatsecretaris Albayrak is 55 miljoen euro toegezegd ter financiering van de regeling. Voorwaarde is wel dat de gemeenten niet langer uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen.

De gemeente Utrecht investeert al jaren in noodopvang, in het ex-AMA-project en in het project STIL (hulpverlening voor mensen zonder verblijfsvergunning). Ook weigert de gemeente om asielzoekers zonder perspectief uit het asielzoekerscentrum te zetten.

Recent is in de gemeenteraad (met tegenstem van de VVD, SP en LU) motie 018 is aangenomen die het college verplicht de groep asielzoekers die mogelijk onder de pardonregeling valt, bij voorbaat te ondersteunen in het vinden van woonruimte, het verkrijgen van inkomsten en te sturen op participatie en inburgering.

Gegeven bovenstaande feiten vraagt de VVD zich het volgende af:

1. Is het college bekend met het akkoord tussen de minister en de VNG?

Ja.

2. Kan het college vast een indicatie geven wat deze samenloop van omstandigheden zal betekenen in de Utrechtse situatie?

In Utrecht zullen naar schatting 600 mensen (waarvan 300 in de COA voorziening en 300 buiten de voorzieningen in de gemeente Utrecht, bijvoorbeeld bij kennissen) een verblijfsvergunning gaan krijgen.

Het goede en humane vreemdelingenbeleid van de gemeente Utrecht zal het college blijven voortzetten.

3. Vreest het college, net als de VVD, dat het vasthouden aan de in Utrecht gangbare werkwijze, de belastingbetaler onnodig veel geld gaat kosten omdat we dan geen geld krijgen voor de ondersteuning van de groep die mogelijk valt onder het generaal pardon.

Nee.
1. In het Onderhandelaarsakkoord, bestuurlijke afspraken tussen de Staatssecretaris van Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is het volgende afgesproken: "voor diverse kosten in het kader van de uitvoering van de regeling*), stelt het rijk in totaal 55 mln euro (in te zetten in 2007, 2008 en 2009) beschikbaar. De gemeente kan deze middelen aanwenden ten behoeve van kosten voor degenen die tot de doelgroep behoren".
2. In 2009 zal worden bekeken of de Rijksbijdrage financieel toereikend is.

*) De officiële benaming van de regeling is: Regeling Afwikkeling Oude Vreemdelingenwet (RAOW)

4. Heeft het college al enig idee wat het uitvoeren van de motie van de PvdA, GL, CDA en D66 ons gaat kosten?

Het college heeft in de voorjaarsnota 2007 aangegeven een bedrag van EUR 125.000,00 te willen besteden aan de uitvoering van de Regeling Afwikkeling Oude Vreemdelingenwet.

Het college zal de Raad nog nader informeren over de uitvoering van de Regeling Afwikkeling Oude Vreemdelingenwet in Utrecht.


5. Kan het college vast een tipje van de sluier oplichten over de keuze die zij denkt te gaan maken. Wordt het:
a. het zelf opdraaien voor de kosten van het ondersteunen van de groep die mogelijk onder de pardon regeling valt of
b. afwegen of de voorzieningen zoals de noodopvang, STIL, het ex-AMA project en de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in de toekomst nog wel een plaats kunnen hebben in deze stad?

Nee, het college kan nog geen tipje van de sluier oplichten. Het College komt eind juni met een plan van aanpak voor de uitvoering van het generaal pardon. Uitgangspunt is humaan beleid en zorgplicht van gemeenten. Zodra het plan gereed is wordt de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling volgens afspraak geïnformeerd.


---- --