GGD Midden Nederland


PERSBERICHT.....PERSBERICHT.....PERSBERICHT.....PERSBERICHT


2 mei 2007

Tuberculose bij een bewoner van Woon Zorgcentrum 't Boveneind Veenendaal

Bij een bewoner van oon- Zorgcentrum 't Boveneind in Veenendaal is longtuberculose gevonden. De bewoner verblijft niet meer in het verzorgingshuis. In overleg met de directie van de oon- Zorgcentra IntraZorg
l us
, waar 't Boveneind onderdeel van uitmaakt, start de Tuberculosebestrijding regio Utrecht binnenkort met een contactonderzoek onder de medewerkers, die regelmatig en intensief contact hebben gehad met de betreffende bewoner. Dit onderzoek moet een eventuele besmettelijkheid vaststellen. Er is momenteel geen aanleiding om nu ook medewerkers en bewoners van andere afdelingen te onderzoeken.

Het contactonderzoek ordt op locatie uitgevoerd volgens het zogenaamde ringprincipe. Hierbij orden eerst de meest intensieve contacten (de eerste ring) nagekeken. Dit zijn de mede erkers, die regelmatig en intensief contact hebben gehad met de betreffende be oner. Mochten er uit deze groep mensen veel besmettingen orden gevonden, dan ordt het contactonderzoek uitgebreid naar een t eede ring, dit zijn mensen met minder regelmatig contact. oorafgaand aan het contactonderzoek zal er een voorlichting over tuberculose gegeven orden. De directie, mede erkers, vrij illigers en be oners zijn schriftelijk geïnformeerd.

Het onderzoek bestaat uit een huidtest, Mantoux genaamd. Bij deze test ordt in de huid een kleine hoeveelheid vloeistof gespoten, die na drie dagen ordt afgelezen. Er ordt dan gekeken of de personen af eerstoffen hebben ont ikkeld tegen de tuberculosebacterie. Mensen die ooit zijn gevaccineerd tegen tuberculose of eerder in contact zijn ge eest met tuberculose bestaat het onderzoek uit een longfoto.

Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt ordt door de tuberculosebacterie. Een infectie met deze bacterie kan ernstige longontstekingen veroorzaken. Als iemand gedurende een langere periode met Tuberculose doorloopt, kan 'open longtuberculose' ontstaan. De ontsteking heeft zich dan verder uitgebreid in de longen, zodat iemand besmettelijk is ge orden voor de omgeving. Door hoesten of niesen verspreidt hij of zij de bacteriën vrij in de lucht en bij inademing kan iemand geïnfecteerd raken. Lang niet iedereen die geïnfecteerd raakt, ont ikkelt ook daad erkelijk de ziekte tuberculose. aak zijn de af eerstoffen in het lichaam voldoende om het ont ikkelen van de ziekte te voorkomen. Iemand kan de bacterie dus bij zich dragen zonder ziek te zijn, zij hebben geen symptomen en kunnen ook niemand infecteren. Gezonde mensen hebben ongeveer tien procent kans om ziek te orden. Tuberculose kan niet via kleding, voedselvoorraden, producten etc. orden overgedragen. De meest voorkomende klachten in het beginstadium van tuberculose zijn langdurig hoesten (langer dan 6 eken), vermoeidheid, koorts, nachtz eten, gebrek aan eetlust en soms het ophoesten van bloed. Iemand met deze klachten moet zich zo snel mogelijk melden bij de TBC bestrijding in Utrecht of de huisarts. Tuberculose is volledig te genezen met de medicijnen die tegen oordig beschikbaar zijn.

De Tuberculosebestrijding regio Utrecht is uitvoerend op tuberculosegebied voor de GGD'en in Utrecht: GGD Eemland, GGD Midden-Nederland en GG&GD Utrecht.