Gemeente Utrecht


beantwoording vragen 2007, nr. 70 inzake hangjongeren


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
70 Vragen van de heer J.A. Kleuver
(ingekomen op 1 mei 2007
en antwoorden verzonden door het college op 29 mei 2007)

Op 30 april verschenen er berichten in de pers dat in een andere politieregio hangjongeren worden gefotografeerd en dat hun gegevens worden opgeslagen en bewaard. Het gaat hier om jongeren die geen verdachte zijn. Wie zich niet vrijwillig laat fotograferen, wordt onvrijwillig gefotografeerd. Voor D66 is het een teken van beschaving om verdachten pas als zodanig te behandelen als zij dat ook zijn en dat aantasting van de privacy van mensen niet mag worden geschaad zonder zeer grondige redenen. Dat de politie alles uit de kast haalt bij hun zware werk om criminaliteit te bestrijden is prijzenswaardig, maar als daar het onvrijwillig fotograferen van onschuldige en niet-verdachten toe zou behoren, is een grens overschreden die wat D66 betreft mogelijk zelfs een averechtse werking heeft. Wij vragen het College:

1. Wat is uw mening over de inleidende woorden van D66 bij deze schriftelijke vragen?


De registratie van gegevens, waaronder ook beelden, is geregeld in de Wet op de Politieregisters. Bij de uitoefening van zijn taak dient de politie zich aan deze wet te houden.

2. Laden jongeren naar de mening van het College een verdenking op zich door te 'hangen'?


Nee.

3. Worden er door de politie in Utrecht ook foto's genomen of wordt er privacygevoelige informatie vastgelegd van mensen die nergens van verdacht worden? Als dat het geval is, gebeurt dat dan a) met medeweten en instemming van deze mensen, b) zonder medeweten of c) met medeweten en tegen de wil van deze mensen in.


Op verschillende manieren wordt privacygevoelige informatie vastgelegd van niet-verdachten: bijvoorbeeld van mensen die aangifte komen doen, van slachtoffers, getuigen of van mensen die in het kader van een strafrechtelijk onderzoek worden gehoord. Van jongeren die 'alleen maar hangen' wordt geen inventarisatie gemaakt. Zij worden niet gefotografeerd.In de nota "Overlastgevende en Criminele Jeugd" beschrijven wij de methoden die gebruikt wordt om groepen en personen in de categorie overlastgevende en criminele jeugd in beeld te brengen. Deze personen worden in het kader van de inventarisatie overigens niet gefotografeerd. Tot de categorie horen ook personen zonder antecedenten. De nota is op 27 april 2007 gezonden aan de raadscommissies Bestuur en Veiligheid, respectievelijk Maatschappelijke Ontwikkeling.

4. Als foto's of privacygevoelige informatie worden vastgelegd van mensen die geen verdachten zijn, hoe rechtvaardigt het College dat in het licht van privacybescherming?


Alle persoonsregistraties vallen onder de Wet bescherming persoonsgegevens óf onder de Wet op de politieregisters.

5. Als geen foto's of privacygevoelige informatie worden vastgelegd, is het College dan bereid om de leiding van de politie te melden dat zij geen voorbeeld dient te nemen aan het idee van deze andere politieregio?


Nee. De politie houdt zich aan de Wet op de politieregisters.


---- --