Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bij duur herplaatsing speelt functie wel, leeftijd geen rol

Outplacement groeit ook in krappe arbeidsmarkt

Amsterdam, 29 mei 2007 - In de huidige krappe arbeidsmarkt wordt individueel outplacement steeds vaker ingezet voor loopbaanontwikkeling binnen bedrijven. Een outplacementkandidaat die buiten zijn huidige werkomgeving op zoek gaat vindt na gemiddeld 32 weken een nieuwe werkgever. Leeftijd speelt daarbij nauwelijks een rol. Groepsoutplacement komt steeds minder voor. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een marktevaluatie van Right Management, outplacementconsultants.

"Misschien in tegenstelling tot wat men verwacht, groeit de vraag naar outplacement ook in een bloeiende economie", aldus Lynn Coutigny, General Manager Right Management Benelux. "De belangrijkste toename zien we in individueel outplacement voor hoger en middelmanagement. Dit compenseert de terugval in groepsoutplacement, dat wél wordt beïnvloed door conjunctuurschommelingen."

In een krappe arbeidsmarkt is werkgevers er veel aan gelegen werknemers bewuste loopbaankansen te bieden. Ook daarvoor wordt steeds vaker individueel outplacement ingezet, op alle niveaus van organisaties. Behalve het bieden van uitdaging en ontwikkeling, draagt dit bij aan het plaatsen van de juiste persoon op de juiste plaats én aan een actieve en bewuste manier van het creëren van interne mobiliteit.

32 weken
Uit een evaluatie van de begeleiding van 1300 kandidaten (60% man, 40% vrouw) blijkt dat zij na gemiddeld 32 weken starten bij een nieuwe werkgever. Overigens verschilt dit significant per functiegebied. Executive managers zoals CEO's en CFO's vergen gemiddeld de meeste tijd: 59 weken. Mensen met een middelmanagementprofiel daarentegen zijn herplaatst in gemiddeld 29 weken. Salesmedewerkers konden via outplacement na gemiddeld 32 weken elders aan de slag.

Leeftijd speelt geen rol
De leeftijd van de kandidaat speelt veel minder een rol. Voor mensen tussen de 20 en 29 jaar duurt het gemiddeld 27,6 weken voor ze een nieuwe baan vinden. Voor kandidaten van 30 tot 39 jaar is dat 28 weken, voor veertigers ruim 31 weken en voor vijftigers ruim 32 weken. De mythe dat het voor ouderen veel meer tijd kost om een nieuwe werkkring te vinden, wordt hiermee ontkracht. Op de totale lengte van de gemiddelde trajecten, is het verschil bijna te verwaarlozen.

Internet blijft achter als kanaal
Kandidaten in outplacementtrajecten leggen op verschillende manieren contact met potentiële nieuwe werkgevers. Hier is wel een duidelijke correlatie te zien met leeftijd. Meest opvallend is dat het effect van netwerkcontacten beduidend groter is voor mensen in de hogere leeftijdscategorieën. Jongere kandidaten zijn zeer succesvol met advertenties. Over de gehele linie blijft internet als kanaal juist achter.