European Union



IP/07/713

Brussel, 29 mei 2007

Commissie bespreekt met negen hoofdredacteuren de toekomst van de geschreven pers

Hoe kan de geschreven pers een grotere rol spelen om de publieke perceptie van Europa te verbeteren? Hoe staan de hoofdredacteuren tegenover het nieuwe initiatief van de Commissie inzake pluralisme in de media? Hoe groot is invloed van web 2.0-toepassingen zoals door gebruikers gegenereerde inhoud en meer concurrentie tussen verschillende media? Dit zijn onderwerpen die vandaag in Brussel tijdens een vergadering op hoog niveau worden besproken door Commissaris voor media Viviane Reding en de geschreven pers.

"Web 2.0 biedt de geschreven pers uitstekende vooruitzichten," aldus Viviane Reding, Commissaris voor Informatiemaatschappij en media. "Veel kranten genieten een groot vertrouwen van hun lezers. Gratis kranten en door gebruikers gegenereerde inhoud zullen terrein blijven winnen, maar ik denk ook dat een op redactionele discipline en op het verifiëren van feiten gestoelde journalistiek nog minstens zo belangrijk zal worden. In een tijd waarin de maatschappij wordt overspoeld met informatie is de kwaliteit van redactionele inhoud van cruciaal belang."

De gesprekken die vandaag plaatsvinden tussen Commissaris Reding en de hoofdredacteuren bestrijken een breed scala aan onderwerpen: van pluralisme in de media tot mediageletterdheid en auteursrechten.

Het is de derde dialoog op hoog niveau die gevoerd wordt tussen de geschreven pers en de Commissie. De eerste bijeenkomst vond najaar 2005 plaats (zie IP/05/1164) en de tweede in het najaar van 2006 (zie IP/06/1445).

De redacteuren die vandaag bijeenkomen zijn van Le Soir (België), Stern (Duitsland), Die Presse (Oostenrijk), De Standaard (België), 24 Chasa (Bulgarije), Romania Libera (Roemenië), Evenimentul Zilei (Roemenië), Mag (Slovenië) en El Pais (Spanje).

Meer informatie over de activiteiten van de Media Task Force van de Commissie is te vinden op:

http://europa.eu.int/information_society/media_taskforce/

Vergadering op hoog niveau tussen Commissaris Reding en Europese hoofdredacteuren

Deelnemers

Dna Béatrice Delvaux

Rédactrice en Chef

Le Soir

Bruxelles, Belgia

Dl Hans-Ulrich Jorges

Deputy editor-in-chief

Stern

Germania

Dl Michael Fleischhacker

Chefredakteur

Die Presse

Viena, Austria

Dna Venelina Gocheva

Editor-in-chief

24 Chasa

Sofia, Bulgaria

Dl Razvan Ionescu

Redactor-sef

Evenimentul Zilei

Bucuresti, România

Dl Janez Markes

Editor-in-chief

Weekly Mag

Slovenia

Dl Bart Sturtewagen

Hoofdredacteur

De Standaard

Groot-Bijgaarden

Belgia

Dl Dan Cristian Turturica

Redactor-sef

România Libera

Bucuresti

România

Dl Xavier Vidal-Folch

Director adjunto

El Pais

Barcelona

Spania