Senternovem


29-05-2007 | Gemeente Hilversum en gemeente Oss winnen Duurzaam Inkopen-prijzen

Op 24 mei zijn op de Kennisdag van Duurzaam Inkopen van SenterNovem en NEVI Publiek de PPPrijs en PPPluim voor Duurzaam Inkopen uitgereikt. De PPPrijs ging naar de gemeente Hilversum voor zijn rol als koploper op het gebied van duurzaam inkopen. Gemeente Oss heeft de PPPluim ontvangen als compliment voor de goede inbedding van duurzaam inkopen in de organisatie.

Prijzen
Op de Kennisdag Duurzaam Inkopen zijn overheden in het zonnetje gezet die goed presteren op het gebied van duurzaam inkopen. Het Kenniscentrum Duurzaam Inkopen reikt hiervoor de PPPrijs en PPPluim uit. De drie p's staan voor People, Planet en Profit, een goede balans tussen mens, milieu en economie.

Hilversum
De gemeente Hilversum is prijswinnaar van de PPPrijs. De gemeente voert al jaren kleine en ook steeds meer grote projecten uit waarbij duurzaamheid een belangrijke rol speelt. De gemeente betrekt bovendien zoveel mogelijk ook andere overheden en organisaties bij haar duurzaamheidsinitiatieven. Duurzaamheid is stevig verankerd in het inkoopbeleid en in de uitvoering. Een paar voorbeelden van duurzame inkoop in Hilversum: groene stroom (samen met de regiogemeenten), vijverbeschoeiingen met FSC hardhout, microvezeldoekjes bij de schoonmaak, verkeerslichten met LED2, groene pc's en veel DuBomaatregelen in het te renoveren stadskantoor.

Oss
Gemeente Oss, de winnaar van de PPPluim, heeft duurzaamheid stevig verankerd in het beleid. Het college heeft in het coalitieprogramma opgenomen dat duurzaamheid als kwaliteitsfactor meegewogen wordt bij al het gemeentelijke doen en denken. Oss heeft een duurzaamheidsagenda opgesteld die zich richt op de 3 P's. De duurzame acties en projecten van de gemeente zijn intern én extern gericht. Verder ontwikkelt Oss duurzaamheidscriteria voor gemeentelijke besluiten.

Genomineerden voor de prijs zijn verder de Belastingdienst met een mooi voorbeeld om restafval te verminderen. En het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties die een voortrekkersrol vervult intern en in overleg met andere departementen als het gaat over duurzaam inkopen. Meer informatie vindt u op de site van Duurzaam Inkopen.

Duurzaam Inkopen is een programma in opdracht van het ministerie van VROM.