Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Wiskundig model verbetert efficiëntie reactor

29 mei 2007

Vinit Chilekar ontwikkelde in zijn promotieproject (promotie 20 juni) aan de Technische Universiteit Eindhoven een wiskundig model voor het ontwerpen van een zogenoemde slurrie-bellenkolom. Dat is een reactor voor grootschalige chemische processen, waarin een gas, een vloeistof en een vaste stof met elkaar in contact worden gebracht.

Het model, ontwikkeld in een STW-project, geeft een betrouwbare voorspelling van de gas-vloeistofoverdracht in de reactor. Hiermee kan een reactor optimaal ontworpen en de chemische reactie dus goedkoper uitgevoerd worden. Bedrijven als Shell, DSM, Akzo Nobel en Sasol gebruiken voor hun processen onder andere dit type reactor.

Goedkope en grootschalige chemie
Een slurrie-bellenkolom is uit technologisch en economisch oogpunt een zeer aantrekkelijke reactor, omdat er op grote schaal (soms duizenden liters) chemische reacties mee uitgevoerd kunnen worden. De reactor is eveneens geschikt voor afvalwaterzuivering en voor de productie van diesel uit koolmonoxide en waterstof. Deze reactoren hebben een eenvoudige constructie en lage bedrijfskosten.

De promovendus zocht in het door STW gefinancierde project naar een manier om de vele factoren die een reactie in een slurrie-bellenkolom beïnvloeden in een wiskundig model te vangen. Voor een optimaal ontwerp van een slurrie-bellenkolom is een betrouwbaar wiskundig model nodig, dat goed beschrijft hoe de overdracht verloopt van het gas uit de opstijgende gasbellen naar de vloeistoffase en van de vloeistoffase naar het katalysatoroppervlak. Vooral de overdracht van het gas naar de vloeistoffase bepaalt de snelheid van de reactie en daardoor de noodzakelijke grootte van de reactor.

Toepassing bij bedrijven
Chilekar deed experimenten in verschillende slurrie-bellenkolommen met diameters van 15 tot 60 cm. Hij varieerde onder andere de systeemdruk om ondermeer de invloed van de gaseigenschappen te bepalen. Het bleek dat de gas-vloeistofoverdracht voornamelijk bepaald wordt door de hoeveelheid gas in de reactor en verder onafhankelijk is van de systeemdruk en van de concentratie katalysatordeeltjes in de slurrie. Uiteindelijk ontwikkelde hij het model dat nu geschikt is om door bedrijven gebruikt te worden voor verbeteringen in het ontwerp van slurrie-bellenkolommen.

..............................

Noot voor de redactie,