Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nieuwe subsidieronde JACQUARD van start

29 mei 2007

De vierde subsidieronde van het onderzoeksprogramma JACQUARD is geopend. In totaal is 2,8 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar software engineering. In de nieuwe subsidieronde ligt het accent op 'Software als Service'.

Het programma is een gezamenlijk initiatief van ICTRegie, NWO, de Technologiestichting STW en het Ministerie van Economische Zaken. 'Software als Service' is een van de prioriteiten van ICTRegie, het Nationaal Regieorgaan voor ICT-onderzoek en -innovatie.

Software als Service is een model van ICT-dienstverlening waarbij de functionaliteit van applicaties, dus niet applicaties zelf, via internet wordt aangeboden. De leveranciers zorgen voor onderhoud, operationalisering en ondersteuning van de software.

Onderzoekers kunnen een vooraanmelding indienen tot 3 juli. Indienen gaat via de NWO-site: www.nwo.nl/subsidiewijzer.nsf/pages/nwop_58mc5r

Doel JACQUARD
Het onderzoeksprogramma JACQUARD (www.jacquard.nl) wil de Nederlandse kennispositie versterken op het onderzoeksterrein van software engineering. JACQUARD wil daartoe het bedrijfsleven sterk betrekken bij de aansturing van het onderzoek. Ook stimuleert het onderzoeksprogramma 'concurrent research'. Dat is het gelijktijdig uitvoeren van theoretisch, empirisch en experimenteel onderzoek.

JACQUARD spitst zich toe op de voortdurende evolutie en de steeds verder toenemende complexiteit van softwaresystemen. Het programma richt zich op vier schakels in de ontwikkelingsketen van software: software-architectuur; heterogeniteit van softwaresystemen; alignment van bedrijfsprocessen en de ondersteunende software; kwantificering en evaluatie van kwaliteitseigenschappen van software.

Ponskaart
Het subsidieprogramma is vernoemd naar Joseph-Marie Jacquard (1752-1834). Hij wordt beschouwd als de eerste software engineer ter wereld. Hij is de uitvinder van de door ponskaarten gestuurde weefmachine.

..............................

Noot voor de redactie,