D66

Demonstratie voor homorechten in Moskou verloopt grimmig

29 mei 2007

Afgelopen zaterdag probeerde de politie van Moskou een demonstratie voor de rechten van homo's en lesbiennes in Rusland te beëindigen door 31 demonstranten op te pakken. Onder de gearresteerden waren onder meer twee Europarlementariërs. Ook D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld was in Moskou om steun te verlenen aan de demonstratie. In `t Veld werd daar bedreigd met een mes door extreemrechtse tegendemonstranten. `Gelukkig hield een bodyguard de aanvaller tegen en konden we in een busje springen. Drie stappen verder en een van ons had een mes in zijn rug', aldus In 't Veld. Ondanks de bedreigingen vindt ze haar bezoek de moeite waard. `Ik hoop dat onze strijd voor homorechten doordringt tot de Russische bevolking.'

Het doel van de demonstratie was het aanbieden van een brief aan de burgemeester van Moskou. In deze brief uitten 40 Europese politici hun ongenoegen over het verbod op een Gay Pride die voor zondag gepland was. De intentie was een vreedzame demonstratie, maar tegenstanders en homohaters gedroegen zich gewelddadig en bedreigden de demonstranten. Het vreemde is dat tegendemonstranten die geweld gebruikten en betogers bedreigden niet werden opgepakt, terwijl de demonstranten die vreedzaam wilden demonstreren wel werden gearresteerd.

Zoals vorig jaar was ook dit jaar de Moscow Gay Pride verboden door Burgemeester Loezkov. Hij heeft zich al meerdere keren zeer kritisch geuit over homo's; hij noemt ze zelfs `handlangers van de duivel'. Een dergelijk verbod op een Gay Pride is onwettig, volgens een recente uitspraak van het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg. Rusland is ook lid van de Raad van Europa, en heeft zich dus ook aan uitspraken van het Europese Hof voor de Mensenrechten te houden.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen van afgelopen zondag stelde D66-Kamerlid Boris van der Ham vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken. Van der Ham vroeg de minister de Russische ambassadeur aan te spreken op de gebeurtenissen en het debat met burgemeester Loezkov van Moskou niet uit de weg te gaan. Van der Ham wees de minister bovendien nogmaals op het belang van het Handvest van de Grondrechten in een nieuw Europees verdrag, in het licht van de gebeurtenissen in Moskou. `Homoseksuelen in Rusland worden vaak gediscrimineerd. President Poetin zei afgelopen donderdag nog dat homo's en lesbiennes een demografisch probleem voor Rusland vormen. Dit mag de Nederlandse regering niet zo aan zich voorbij laten gaan,'aldus Van der Ham.

D66 veroordeelt de schending van homorechten in het buitenland en steunt daarom buitenlandse homo-organisaties. Mensenrechten zijn universeel geldend. Sophie in 't Veld: `sommige mensen vinden dat wij onze Westerse liberale waarden niet moeten opdringen aan Rusland, maar dat is onzin. Er bestaat niet zoiets als een "light" versie van de mensenrechten voor Rusland. De Russen hebben het Verdrag voor de Mensenrechten ondertekend. Bovendien is Rusland lid van de Raad van Europa, waarmee ze het Verdrag voor de Mensenrechten erkennen en dus ook moeten naleven. Vreedzaam demonstreren is zo'n recht evenals gelijke rechten ongeacht seksuele geaardheid.'


---