Gemeente Zwolle

Mei 2007: start bromfietscampagne Overijssel; Gaat het mis, dan werkt een leerstraf het beste


Datum uitgave: 05/29/2007

Vanaf eind mei 2007 staat de bromfietser centraal in de verkeersveiligheidcampagne in Overijssel. Voorlichting, educatie en politiecontroles moeten er samen voor zorgen dat bromfietsers zich veiliger gedragen in het verkeer. Voor wie toch de fout in gaat: een leerstraf blijkt beter te werken dan een boete. Dat bleek onlangs uit onderzoek dat het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel liet doen.

Onderzoek wijst uit: cursus werkt
Voorheen mochten jongeren die flink in de fout gingen met hun bromfiets kiezen: een boete óf op cursus. De cursus bood een intensief programma met praktijklessen en groepsdiscussies. Aan het einde van de cursus bepaalde het Openbaar Ministerie of er al dan niet alsnog een boete volgde. De cursus bleek goed te werken, want uit onderzoek blijkt dat jongeren zich veiliger gedragen in en op een meer verantwoorde manier deelnemen aan het verkeer. Het ROVO pleit dan ook voor leerstraffen voor alle bromfietsers die betrapt worden op gevaarlijk verkeersgedrag.

Scoots & Helmets: voorlichting via televisie
Van 10 mei en tot en met 7 juni is elke donderdag om 21.00 uur het tv-programma Scoots & Helmets te zien op TMF. In dit programma komen alle ins & outs over scooters en brommers aan bod, waaronder ook het dragen van een helm.

De bromfietshelmcampagne is in Overijssel een initiatief van het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO). Dit is een onafhankelijk platform van overheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de verkeersveiligheid. Partners: Provincie Overijssel, Regio Twente, VVN, ANWB, BOVAG, CBR, Openbaar Ministerie, Politieregio IJsselland, Politieregio Twente, Rijkswaterstaat en de gemeenten omhoog
Bron: afdeling Communicatie
Datum van 29-05-2007 tot 11-06-2007