Ingezonden persbericht


Persbericht

'Waar bemoeit ze zich mee?'

Journalistes in debat met Heleen Mees

'Zolang vrouwelijke journalisten in Nederland hun belangrijkste taak zien achter de kinderwagen, zullen mannen in de media de dienst blijven uitmaken.'

De stelling die Heleen Mees twee weken geleden op verzoek van Vrouw & Media poneerde, heeft de tongen losgemaakt. Freelance journalist Ellen van Dalen vraagt zich af waarmee Mees zich eigenlijk bemoeit. Politieverslaggever Fleur Besters geeft Mees gelijk en vindt dat vrouwen met kinderen de wereld te veel door een moederbril bekijken. En hoofdredacteur Quinty Danko van Management Scope wijst erop dat mannen in dezen ook een rol te vervullen hebben: zij moeten ook maar eens durven toegeven dat ze meer willen zorgen.

Mees reageert op haar beurt weer op de inzendingen en concludeert dat het in Nederland ontbreekt aan vrouwen met lef die het mannenbolwerk durven te trotseren.

Vrouw & Media is niet onverdeeld blij met recente ontwikkelingen in de top van de mediawereld. De nieuwe krantenbazen zijn vrijwel uitsluitend mannen. Daarnaast verdwenen vrouwen geruisloos uit de top van andere beeldbepalende media-organen. Zo bestaat de hoofdredactie van de NOS alleen nog maar uit heren - nota bene de nationale publieke nieuwsvoorziening. Hoe komt het dat mannen elkaar toch weer de nieuwe topfuncties toespelen? Hebben vrouwen in de media dat aan zichzelf te wijten? Nemen we onszelf wel serieus genoeg? Daarom vond Vrouw & Media het tijd voor een stevige virtuele discussie.

Vrouw & Media vraagt zich naar aanleiding van de reacties van vrouwelijke collega's af of het besef dat het persoonlijke politiek is niet is weggezakt. Daarnaast valt op hoezeer in de discussie lijkt te tellen of je zelf al dan niet kinderen hebt. Menige inzender vindt het nodig haar kinderschaar te vermelden dan wel het ontbreken ervan, sommigen vinden dat zelfs belangrijker dan te vertellen wat ze doen in de journalistiek.

De reacties en Heleens repliek zijn te lezen op
www.vrouw-en-media.nl/heleenmees.html

De discussie gaat door op de weblog www.vrouw-en-media.nl ________________________