Ingezonden persbericht


Persbericht
DWARS

Utrecht, 29-05-2007,

Statenleden GroenLinks blunderen bij Eerste Kamerverkiezingen GroenLinkse jongeren: 'Royementsbrief Statenlid Noord Holland mag vandaag nog de deur uit!'

GroenLinkse Statenleden hebben bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer vandaag stevig geblunderd. Dankzij de hulp van een goedgezind GroenLinks statenlid uit Noord-Holland is de SP één zetel rijker in de Eerste Kamer. Daarnaast ging de Statenfractie van Zuid-Holland haar eigen weg, waarmee ze tegen een congresuitspraak in zijn gegaan. Dankzij deze blunders heeft GroenLinks niet de felbegeerde vijf zetels, maar slechts vier zetels. DWARS, de GroenLinkse jongerenorganisatie, begrijpt hier niets van.

Een statenlid uit Noord-Holland bleek niets te snappen van zowel stemmen als hokjes kleuren, en besloot niet op één partijgenoot te stemmen maar op zeven. Met als resultaat dat deze stem ongeldig was en GroenLinks haar vijfde zetel verloor. "Ik ben werkelijk ontzettend verbaast dat iemand een dergelijke absurde fout kan maken. Het kan niet anders dan opzet zijn. De lafhartigheid is nog niet volledige, aangezien de desbetreffende statenlid deze actie openlijk heeft toegegeven" aldus Politiek Voorzitter Joeri van der Hoff. "De Eerste Kamer is ontzettend belangrijk en is onvergetelijk dat iemand zo heeft kunnen handelen. Wat wat mij betreft kan de royementsbrief voor dat Statenlid uit Noord-Holland vandaag nog de deur uit"

Dit is niet het enige incident in de eerste kamer verkiezingen. In Zuid-Holland ging de GroenLinks fractie haar eigen weg. Ze verkozen unaniem John Laurier boven een van de eerste 5 geplaatste kandidaat-senatoren. Dit terwijl tijdens het laatste congres de kandidatenlijst door een grote meerderheid van de leden is aangenomen. Volgens Oscar Dijkhoff, fractievoorzitter van de GroenLinks-fractie in Zuid-Holland was deze stemwijze als waarschuwing bedoelt voor de partijtop. Dijkhoff en zijn fractieleden zijn ontevreden over de kieslijst en de wijze waarop deze was samengesteld."Als GroenLinks lid voel ik me niet serieus genomen door Dijkhoff. Tijdens het ledencongres in februari is de kieslijst namelijk met grote meerderheid vastgesteld. Dat je het niet eens bent met de wijze waarop de lijst wordt vast gesteld, kan ik me indenken. Maar daar hebben we verschillende commissies voor en inspraak rondes. Maar door een dergelijke actie van Dijkhoff en zijn fractie wordt het congres buiten spel gezet en lijkt dit erg op haantjes gedrag van de fractie voorzitter van Zuid-Holland. Dijkhoff verwijt arrogant gedrag van de partijtop, maar door zo nonchalant met een congres uitspraak om te gaan vind ik des te arroganter" aldus van der Hoff.


---

NOOT VOOR DE REDACTIE:

Ingezonden persbericht