Gemeente Hilversum

Ondergrondse geschiedenis ten toon gesteld

29 mei 2007
Bij de balie Publiekszaken van de gemeente Hilversum aan het Melkpad 26 is woensdag 23 mei door Frans-Rutger Janssens van de afdeling MilieuOnderzoek en Advies (MOA) een bodemprofiel onthuld. Het profiel is gemaakt tijdens de bodemsanering van het gebied rondom het Van 't Hoffplein, die is afgerond begin 2005. Een bodemprofiel is een verticale doorsnede van de bodem die de opeenvolging van de verschillende lagen laat zien. Uit welke lagen het profiel bestaat, is via de link in de rechterkolom te lezen in de beschrijving van het bodemprofiel.

Vanwege de herontwikkeling van een deel van de wijk Liebergen heeft de gemeente Hilversum de bodemsanering uitgevoerd. Tijdens de werkzaamheden was in een wand van een saneringsput duidelijk stortmateriaal aanwezig. Voordat de wijk gebouwd is, werd het gebied in de periode 1850 tot 1920 gebruikt als vloeiveld voor afvalwater en als stortterrein voor huishoudelijk en industrieel afval. Meer informatie over de geschiedenis van de locatie en de bodemsanering is met behulp van de link naar de geschiedenis van het bodemprofiel te lezen.

De afdeling MOA heeft het bodemprofiel in bruikleen van het ISRIC, die het profiel heeft gemaakt. Het ISRIC is verbonden aan Wageningen Universiteit en Research Centrum. Informatie over het ISRIC is te vinden via de link in de rechterkolom.