B EN W BERICHTEN 2007 - 19 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 29 mei

Burgemeester

1. (29-05) Het college gaat ermee akkoord dat op dinsdag 25 september om 16.00 uur gasten vanwege het 40-jarig jubileum van de Rotterdamse Algemeen Bijzondere Scholen worden ontvangen op het stadhuis. Wethouder Leonard Geluk treedt hierbij op als gastheer.

2. (29-05) Het college gaat ermee akkoord dat op 7 juni wethouder Mark Harbers . een bezoek brengt aan een milieucongres in Osnabrück. Wethouder Harbers verzorgt samen met de burgemeester van Osnabrück de openingsrede van het congres. Deze Nederlands-Duitse samenwerking moet helpen bij het verder ontwikkelen en integreren van milieutechnologie in alle industriesectoren en in het dagelijkse leven. De organisatie is in handen van de Deutsche Bundesstiftung Umwelt.

3. (29-05) Het college zal de raad voorstellen de gemeenschappelijke regeling stadsregio Rotterdam op een aantal punten aan te passen aan de eisen van de tijd. De wijziging is vooral technisch van aard.

4. (29-05) Het college gaat ermee akkoord dat op 4 juli van 12.00 tot 14.00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis de Deken van de orde van advocaten en besturen van kantoren in het arrondissement Rotterdam een lunch krijgen aangeboden. De burgemeester treedt hierbij op als gastheer.

5. (29-05) Het college biedt op maandag 4 juni de deelnemers van de International Port Training Conference een ontvangst en diner aan op het stadhuis. Wethouder Harbers treedt hierbij op als gastheer.

6. (29-05) Het college ontvangt op 8 juni 2007 een delegatie van de Raad van State.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (29-05) Het college heeft besloten de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen negatief te adviseren over de aanvraag van Ibn Ghaldoun voor de stichting van een nieuwe islamitische afdeling voor praktijkonderwijs. Het bestuur van deze islamitische school voor voortgezet onderwijs heeft berekend dat er ongeveer 84 leerlingen deze afdeling zullen bezoeken. Dit aantal voldoet niet aan de wettelijke stichtingsnorm van 95.

2. (29-05) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om de motie Erdal (CDA) over een evenwichtiger verdeling van schooldirecteuren als afgedaan te beschouwen. Het college informeert de raad over de uitkomsten van een onderzoek van ECORYS-NEI over allochtone leraren en managers in het onderwijs. De onderzoeksresultaten zijn voor het college aanleiding om met behulp van bestaande subsidiebudgetten de verhoging van zowel het percentage allochtone leerkrachten als het percentage allochtoon management in het onderwijs te bevorderen.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (29-05) Het college van B en W heeft kennisgenomen van het advies 'De transnationale stad' van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC). De wethouder participatie en cultuur heeft de RRKC eind 2006 gevraagd advies uit te brengen over het internationale cultuurbeleid. Kort samengevat concludeert de RRKC dat Rotterdam vooral een transnationale stad is. Voor de kunstsector lijken grenzen tussen landen nauwelijks meer te bestaan. Het college heeft besloten om een aantal aanbevelingen uit het advies over te nemen, bijvoorbeeld een Engelstalige brochure over het Rotterdamse kunst- en cultuuraanbod en deelname aan het Cultuur Forum van Eurocities. De oprichting van Kosmopolis Rotterdam in november 2006 en het lopende onderzoek naar een nieuw Stadsmuseum sluiten aan bij de aanbevelingen die de RRKC in het advies doet.

2. (29-05) Het college heeft besloten dat het wenselijk is om een Stichting Europese Jongerenhoofdstad op te richten. Nadat de gemeenteraad zijn wensen en bedenkingen ten aanzien van deze oprichting aan het college kenbaar heeft gemaakt, neemt het college een definitief besluit. Daarna wordt het besluit ter goedkeuring voorgelegd aan Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (29-05) Het college heeft een beslissing genomen over een aantal beroepschriften tegen beschikkingen op verzoeken om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.

2. (29-05) Het college heeft besloten om de uit 1926 stammende Lage Erfbrug te vervangen door een nieuwe basculebrug. De nieuwe brug wordt ruim drie meter breder dan de oude brug. In beide richtingen komen vrij liggende fietspaden en ook het tramspoor in westelijke richting wordt vrij liggend aangelegd. In oostelijke richting komt het tramspoor in de rijbaan. Verder wordt het houten brugdek vervangen door een stalen dek en komt er een nieuwe scharnierconstructie. De vernieuwingen maken ook een aanpassing van de landhoofden en de basculekelder noodzakelijk. Hierdoor is de brug in 2008 ongeveer een half jaar afgesloten. Tijdens de werkzaamheden komt er een tijdelijke brug voor voetgangers. Fietsers kunnen hiervan met de fiets aan de hand gebruik maken.

3. (29-05) Het college heeft besloten om de gemeenteraad voor te stellen de motie Peet "om te bevorderen dat de rijksoverheid een statiegeldsysteem gaat ontwikkelen voor kleine wegwerpflesjes" af te doen. Rotterdam heeft twee sporen bewandeld in het verminderen van de overlast van verpakkingsafval. Enerzijds door zelf actief aan de slag te gaan met bestrijding van zwerfafval en het opzetten van een inzamelsysteem voor kunststof, o.a. met een project voor het inzamelen van PET-flesjes. Anderzijds door het beïnvloeden van de (landelijke) spelers in het verpakkingendossier.

4. (29-05) Het college heeft een brief van de Europese Commissie ter kennis genomen en de wethouder van Financiën, Sport en Buitenruimte gemachtigd namens het college de brief te beantwoorden en eventuele verdere noodzakelijke besluiten te nemen.

5. (29-05) Het college heeft besloten aan AVR te berichten dat de voorgenomen verkoop van AVR-Industrial Services B.V. niet de goedkeuring behoeft van de gemeente Rotterdam.

6. (29-05) Het college heeft bepaald hoe om te gaan met de motie Verwijs over de salariëring van verzelfstandigde overheidsbedrijven en de motie Simons over het openbaar maken van (gemeentelijke) topinkomens en heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen deze moties als afgedaan te beschouwen

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (29-05) Het college heeft de rapportage Kop van Zuid 2006 vastgesteld. In het Convenant , dat gesloten is met het Rijk in 1989 over de ontwikkeling van de Kop van Zuid is de verplichting opgenomen een jaarlijkse rapportage te verzorgen. De rapportage over 2006 bevat de actuele deelprojecten van de Kop van Zuid.

2. (29-05) Het college stelt de gemeenteraad voor een bezwaar tegen het niet tijdig nemen van een beslissing op een verzoek om schadevergoeding gegrond te verklaren.

3. (29-05) Het college stelt de gemeenteraad voor de bezwaren tegen het weigeren van schadevergoeding naar aanleiding van het nieuwe bestemmingsplan Nesselande ongegrond te verklaren.

4. (29-05) Het college heeft besloten de bezwaren tegen de op 12 januari 2007 verleende bouwvergunning voor de tweede fase van een gebouw aan de Mauritsweg 1, 2, 3, 4, 5, 19 en 21 ongegrond te verklaren.

5. (29-05) Het college heeft de Minister van Wonen, Wijken en Integratie positief geadviseerd over het voornemen van de Stichting Woningbedrijf Rotterdam en de Stichting De Nieuwe Unie om te fuseren.

6. (29-05) Het college stelt de gemeenteraad voor opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de C.N.A. Looslaan 1, om na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19, lid 1 van de Wet op Ruimtelijke Ordening, de uitbreiding van het deelgemeentekantoor Hillegersberg-Schiebroek mogelijk te maken.

7. (29-05) Het college heeft besloten het ontwerpbestemmingsplan "DWL-De Esch" ter inzage te leggen. Tijdens deze terinzagelegging kan een ieder zowel mondeling als schriftelijk zogenoemde zienswijzen naar voren brengen.

8. (29-05) Het college heeft besloten om de gemeenteraad voor te stellen akkoord te gaan met de Ontwerpbegroting 2008 Grondbank RZG Zuidplas en het ontwerp Aankoop Strategie Kader 2008-2011.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (29-05) Het college stelt de raad voor om voor het bestemmingsplan "knooppunt Lombardijen" geen projectmer-procedure te doorlopen. Op basis van de aanmeldingsnotitie en het daartoe uitgevoerde onderzoek kan worden geconstateerd dat er geen sprake is van belangrijke nadelige gevolgen van de voorgenomen activiteiten voor het milieu. Na het besluit van de raad zal de aanmeldingennotitie ter inzage worden gelegd en een kennisgeving in de Staatscourant worden geplaatst.

2. (29-05) Burgemeester en wethouders hebben besloten dat wethouder Mark Harbers Rotterdam zal vertegenwoordigen als lid van het algemeen bestuur van de DCMR. Tevens is besloten om wethouder Harbers voor te dragen als vice-voorzitter van het dagelijks bestuur van de DCMR.

3. (29-05) Het college heeft besloten om een fonds voor themajaren en eenmalige grootschalige evenementen in te richten. Hiervoor is in totaal E 5,9 mln. beschikbaar voor de jaren 2007, 2008 en 2009. De directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam gaat het fonds beheren.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang

1. (29-05) Het college van B en W heeft de wethouder volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang gemandateerd om convenanten voor nieuwe voorzieningen in het kader van het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang namens het college te ondertekenen. Het gaat om convenanten tussen gemeente, deelgemeenten, politie, corporaties, zorginstellingen, bewonersorganisaties en eventuele andere belanghebbenden.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (29-05) Het college heeft besloten een aanvraag tot verkrijging van een tijdelijke parkeervergunning voor een bewoner van het Heliportterrein af te wijzen. Het gebouwencomplex waar de aanvrager in woont heeft namelijk al parkeergelegenheid voor de aanvrager. Voor een tijdelijke parkeervergunning kan een bewoner in aanmerking komen indien deze woonachtig is in een gebouw of gebouwencomplex waartoe parkeergelegenheid behoort of waaraan een dergelijke voorziening is toegewezen. Voor de toegewezen voorziening geldt dan wel dat de bewoner een schriftelijke verklaring van de beheerder van de parkeergelegenheid overlegt, waaruit blijkt dat op het moment van de aanvraag geen of niet voldoende parkeerplaatsen in die voorziening beschikbaar zijn en dat de aanvrager eerder een dergelijke parkeerplaats niet heeft geweigerd.

2. (29-05) Het college heeft als onderdeel van de concern ICT-architectuur de zogenaamde procesarchitectuur vastgesteld. Met de procesarchitectuur zijn een aantal uitgangspunten gedefinieerd die gelden bij het (her)ontwerpen van bedrijfsprocessen binnen de gemeente. Voor burgers en bedrijven is een belangrijk uitgangspunt dat processen transparant zijn, wat betekent dat men geïnformeerd wordt over de wijze waarop verzoeken afgehandeld worden en wat de status van de voortgang is, dat de sturing op afhandelingstermijnen kan worden verbeterd en dat verschillende dienstverleningskanalen verzoeken op dezelfde wijze afhandelen.

3. (29-05) Het college heeft de reactie op het onderzoeksrapport van de Rekenkamer Rotterdam over de Inhuur van Externe Deskundigheid vastgesteld.

4. (29-05) Het college zal de gemeenteraad voorstellen de Verordening Parkeerregulering en Parkeerbelastingen 2007 te wijzigen. Dit is nodig omdat brommobielen per 1 januari 2007 verplicht zijn een kenteken te voeren. Dat maakt het mogelijk om voortaan parkeerbeleid t.a.v. brommobielen te handhaven. Een brommobiel is een voertuig dat op een kleine personenauto lijkt, maar in technische zin wordt beschouwd als een bromfiets.

5. (29-05) Het college heeft de bezwaren van een burger, voor zover ze gericht zijn tegen de weigering om de Rotterdamse Integriteitkubus toe te zenden, gegrond verklaard. Er wordt alsnog een gecensureerde versie van de Rotterdamse Integriteitkubus verstrekt.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (29-05) Het college heeft besloten tot het instellen van civiele vordering en zonodig tot het instellen van beroep voor het totaalbedrag van E 760,-.

2. (29-05) Het college heeft besloten voor een aantal rekesten rechtvorderingen in te stellen voor het totale bedrag van E 48.012 op grond van de Algemene Bijstandswet en de invoeringswet Wet werk en bijstand.

3. (29-05) Het college heeft besloten de bestuurlijke rapportage over de vorderingen van het project Randstadrail in het vierde kwartaal 2006 voor kennisgeving aan te nemen.

4. (29-05) Het college gaat akkoord met de medeoprichting van en deelname aan een coöperatieve vereniging voor de diensten SoZaWe van de G4 die het investeren in en hergebruik van de ICT-functionaliteit mogelijk maakt.

Schriftelijke vragen

(29-05) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. De heer A. Bonte (Groen Links) inzake groene daken in Rotterdam d.d. 26 april 2007. . Mevrouw Muzeyyen Birinci-Doganer (Partij van de Arbeid) over de aanpak van jeugdprostitutie en de loverboyproblematiek en het beleid van Jeugdzorg in dezen. . Mevrouw M. van den Anker (Leefbaar Rotterdam) inzake gediplomeerd boterhammen eten. . De heer Z. Baran (Partij van de Arbeid) over kinderopvang voor bijstandsmoeders.


---- --