Voetbal en ontwikkelingssamenwerking in Culemborg


Persconferentie MYSA Kenia en CVV-Vriendenschaar Culemborg

CULEMBORG, 20070526 -- Rondom het internationale A1-toernooi voor profclubs om de Culemborg Cup op 2 en 3 juni 2007, geeft de Culemborgse Voetbalvereniging Vriendenschaar gezicht aan de maatschappelijke functie van sport door samenwerking met de voetbal- en ontwikkelingsorganisatie MYSA uit Kenia

Voor het toernooi is een team van spelers onder 19 van MYSA uitgenodigd. MYSA staat voor Mathare Youth Sports Association en is een voetbalvereniging uit de sloppenwijk Mathare in Nairobi.

Vanaf haar ontstaan werkt MYSA vanuit het idee dat sport en de dienst aan de lokale gemeenschap hand in hand moeten gaan. Linking sports and community service, is dan ook al 20 jaar het motto van de organisatie. Het doel van MYSA is om, via voetbal, jongens en meisjes uit de sloppenwijken een perspectief te geven en de leefomstandigheden te verbeteren; door ze te stimuleren taken voor de eigen lokale gemeenschap te verrichten, door ze via studiebeurzen te stimuleren om naar school te gaan en door ze voor te lichten over bijvoorbeeld drugs en aids. Inmiddels zijn 16.000 jongeren uit Mathare in 1200 teams actief in en buiten het veld en heeft MYSA verschillende prijzen voor haar werk ontvangen, waaronder in 2004 de Nederlandse Prins Claus Prijs.

De deelname van MYSA aan het toernooi om de Culemborg Cup vormt niet alleen een versterking van het internationale karakter van het toernooi. De manier waarop MYSA, met sport als vertrekpunt, actief is op het terrein van lokale sociale problemen beschouwt CVV-Vriendenschaar als een inspiratiebron voor de eigen organisatie en voor anderen. Om die reden organiseert CVV-Vriendenschaar in samenwerking met MYSA verschillende activiteiten om het werk van MYSA onder de aandacht te brengen.

Dinsdagavond 29 mei om 20.00 uur geven de trainers van MYSA op CVV-Vriendenschaar een presentatie over het werk van MYSA annex persconferentie.
Adres: Pinksterbloem 91, 4102 KD Culemborg.

Woensdagavond 30 mei om 19.30 uur speelt MYSA een oefenwedstrijd tegen het A1-team van CVV-Vriendenschaar.
Adres: Pinksterbloem 91, 4102 KD Culemborg.

Vrijdagmorgen 1 juni om 9.30 uur geven de trainers van MYSA met het team en in samenwerking met Henk van de Wetering (KNVB) een presentatie tijdens een bijeenkomst over Bestuur en Organisatie van Internationale Samenwerking aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht.
Adres: Bijlhouwerstraat 6, 3511 ZC Utrecht ( http://www.usg.uu.nl ).

Zaterdagmorgen 2 juni om 10.30 uur start het tweedaagse toernooi om de Culemborg Cup. Naast CVV-Vriendenschaar en MYSA wordt daaraan deelgenomen door A-1 teams van AJAX, Vitesse, FC Den Bosch, Roda JC, AZ, Trelleborg FF (Zweden), AB Copenhagen (Denemarken), Haarlem, RKC Waalwijk en KAA Gent (België). (zie www.CVV-Vriendenschaar.nl)

Maandagavond 4 juni om 19.30 is er een bijeenkomst met MYSA en Culemborgse (sport)verenigingen en maatschappelijke organisaties over sport en lokale gemeenschapsontwikkeling.
Adres: Openbare Basisschool `De Kaardebol', Kamille 58a, 4102 HX Culemborg.

Daarnaast geven de trainers en spelers deze week presentaties en clinics voor, en gaan zij in gesprek met, leerlingen uit het voortgezet onderwijs op de scholengemeenschappen KWC en Lek en Linge in Culemborg.

Dit project is mogelijk gemaakt met hulp van Impulsis (Edukans, Icco, Kerk in Actie), de gemeente Culemborg en de KNVB.